Din luna decembrie, municipiul Săcele va intra în șantier. Compania Apa Brașov va derula un proiect de anvergură pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, finanțat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Valoare contractului este de aproximativ 27,3 milioane de euro, fără TVA, (136.313.931,96 milioane de lei, fără TVA), iar antreprenorul Euskadi din Timișoara ar urma să asigure implementarea lucrărilor în 36 de luni. În prezent, constructorul împreună cu oficialii Apa și ai Primăriei sunt în curs de stabilire a graficelor de lucrări, din decembrie urmând să fie deschis șantierul efectiv. Potrivit reprezentanților municipalității săcelene, pe timpul sezonului rece nu se va lucra pe străzile principale, ținând cont că nu se vor putea face reparații la carosabil și ar exista riscul îngreunării circulației.
În conformitate cu proiectul, infrastructura de apă va fi extinsă și reabilitată, pe o lungime de aproximativ 50 de km, iar cea de canalizare, pe o lungime de aproximativ 47 de km. Partea de proiectare a fost finalizată în prealabil.
„Municipiul Săcele nu s-a număr printre primele localități care să intre în aria noastră de operare, și s-au pierdut practic 7 ani, timp în care în alte localități am derulat astfel de proiecte de anvergură finanțate de fonduri europenii. În momentul în care am preluat operarea, municipiul avea o rată de conectare la canalizare de 10 – 20%. Administrația locală a făcut investiții proprii și a devenit un exemplu de alocare de fonduri pentru dezvoltarea rețelelor, astfel ca să nu mai aștepte aceste cicluri mai lungi, când puteam cuprinde lucrările pe proiecte europene. Am contribuit și noi cu investiții și acum cam jumătate din populație este conectată la canalizare. Săcele face parte din aceeași aglomerare cu Brașovul și prin acest proiect vom da acces oamenilor la canalizare, astfel că vom elimina pericolul infrigementului ce presupune plata unor sume mari”, a explicat directorul economic al Compania Apa, Teodor Popa.
„În 2018, împreună cu Compania Apa am început acest proiect. Săcele e un oraș complex, cu străzi întortocheate, străzi de munte. În total, avem 200 de străzi, și avem rețea de apă-canal cam în proporție de 60%. Cu acest proiect închidem aproape 95% din municipiu.
Mai rămân câteva mici tronsoane pe care vom executa din fonduri proprii lucrările de introducere a rețelelor de apă-canal, deoarece în 2018 când am demarat documentațiile pentru acest proiect, nu aveam toate străzile intabulate”, a adăugat primarul Virgil Popa.
Contractul este împărțit în 5 sectoare, după cum urmează:
- Sector 1 – zona Baciu – 19 străzi
- Sector 2 – zona Centru (Turcheș, Cernatu, Movilei) – 49 de străzi
- Sector 3 – zona Precizia – 10 străzi
- Sector 4 – zona Satlung – 8 străzi
- Sector 5 – zona Gârcini – 9 străzi
În plus, vor mai fi realizate următoarele:
- execuția a 4 stații de pompare a apei uzate și realizarea conductelor de refulare aferente acestora
- execuția unor lucrări de modernizare și echipare în cadrul a patru gospodării de apă existente în municipiul Săcele si realizarea unei instalații de clorinare în zona Bunloc
- execuția și integrarea echipamentelor necesare pentru realizarea unui sistem de tip SCADA , în zona de alimentare cu apă a municipiului Săcele
Un comentariu
Unde are Sacele statie de epurare?