Procedura adopției s-a simplificat semnificativ în ultimii ani: durează mai puțin, părinții adoptivi sunt sprijiniți financiar, iar adopțiile sunt deschise nu doar familiilor, ci și persoanelor singure. De asemenea, pot adopta din România și cetățenii români sau familiile mixte care trăiesc în afara țării. O prejudecată des întâlnită este aceea că adopția este una de succes doar dacă copilul înfiat este mic, chiar bebeluș. Specialiștii au demonstrat că și copiii mari aduc bucurie în familie și își răsplătesc noii părinți cu afecțiune fără margine, la fel ca cei mici.
Pentru a aduce lumină în tot ceea ce presupune procedura de adopție, am cerut sprijinul specialiștilor din cadrul Autorității Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, parteneri Totul Despre Mame în cadrul acestei campanii. Alături de ei, detaliem mai jos miturile, prejudecățile și adevărurile legate de timpul de adopție, de copiii adoptabili, de persoanele eligibile pentru a înfia etc.
Mit: Adopția durează foarte mult, chiar ani de zile
Acesta este unul dintre miturile cel mai des rostogolite public! Nu mai are însă acoperire în realitate în ultimii ani, odată cu modificările legislative în domeniu. Da, sunt familii sau persoane care doresc să adopte și se întâmplă să aștepte foarte mult, poate și câțiva ani, dar sunt incomparabil mult mai multe familii care, în cel mult un an – un an și jumătate, reușesc să-și împlinească visul de a deveni părinți.
Ce anume face diferența între cele două tipuri de situații? Modul în care familia se raportează la adopție și, mai important, la copilul pe care și l-ar dori, la imaginea pe care și-o proiectează despre acesta. Concret, este vorba despre cât de multe condiții pun familiile respective și la câte dintre acestea sunt dispuse să renunțe. O familie care își va dori să adopte doar un bebeluș sau un copil foarte mic, fără absolut nicio problemă de sănătate, și care nu e dispusă să renunțe la nimic din imaginea ideală pe care și-a format-o, e puțin probabil să găsească fix acel copil „perfect”.
Dacă, însă, persoanele respective sau familia vor fi dispuse să accepte să consulte profilul public, unde sunt copii un pic mai mari, care n-au avut încă șansa de a-și găsi familii din diverse motive, vor avea poate surpriza să descopere că, în câteva luni, după parcurgerea tuturor etapelor obligatorii, pot deveni părinți. Sintetizând, adopția durează mult atunci când familia se raportează în mod nerealist la acest demers.
Mit: Ai nevoie de venituri mari ca să adopți un copil
Singura referire explicită în lege la situația economică a persoanei sau familiei care își dorește să adopte un copil vizează capacitatea acesteia de a asigura condițiile materiale necesare creșterii și îngrijirii unui copil. Astfel, în cursul etapei de evaluare în vederea eliberării atestatului de persoană/familie aptă să adopte, se analizează și situația financiară, însă exclusiv din perspectiva surselor de venit, a continuității acestora și a cheltuielilor persoanei/familiei respective, fără a se face referire la o anumită sumă sau prag de venituri.
Citește mai multe detalii, pe totuldespremame.ro.