Duminică, 29 septembrie, s-au împlinit 114 ani de la nașterea lui Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, călugărul canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română. Locul unde s-ar fi născut călugărul supranumit „Sfântul Ardealului” a devenit de câțiva ani tot mai căutat de pelerini și turiști. O slujbă religioasă a avut loc, sâmbătă, 28 septembrie 2024 pe Dealul Bujoara din Hunedoara, aflat la marginea satului Căzănești (comuna Vața de Jos) locul natal al călugărului Arsenie Boca, pe care Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat recent, ca „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”.
Peste 100 de localnici, pelerini, dar și câțiva politicieni au participat la comemorarea duhovnicului, care a avut loc cu o zi înainte de data nașterii sale, 29 septembrie, la schitul înființat pe Dealul Bujoara. Pe drumul forestier de patru – cinci kilometri, care urcă de pe malul râului Ponor din satul Căzănești, spre Dealul Bujoara, călătorii veniți din Cluj, Arad, Alba, Timiș sau București au avut de îndurat ploaia neîncetată și greutatea urcușului de peste doi kilometri, prin pădure în ultima parte a traseului:
„Am venit astăzi, din București pentru a-l omagia pe părinte, în locul său natal. Am vizitat biserica de lemn și locul unde se afla vatra părintească, acum ocupat de alte clădiri. Am aprins o lumânare, am admirat priveliștea munților. Credeam că va fi mai multă lume, dar ne-am găsit singuri pe deal, călugărițele de aici fiind și ele plecate”, a relatat un turist ajuns aici împreună cu soția sa.
În satul Căzănești, la poalele dealului, o casă cu un perete acoperit de un tablou de mari dimensiuni care îl înfățișează pe Arsenie Boca a fost locul de întâlnire al câtorva zeci de oameni, veniți și ei din mai multe județe pentru a-l prăznui pe duhovnic.
Localnicii spun că nu l-au văzut vreodată pe Arsenie Boca în satul lor, dar știu că acesta ar fi locuit în copilărie undeva în comuna Vața de Sus, iar familia sa ar fi putut avea o căsuță pe dealul Bujoara. În amintirea duhovnicului și pentru a marca traseul spre schit, din loc în loc, pe ultimii doi kilometri ai drumului spre dealul Bujoara au fost ridicate troițe, iar unii copaci au fost împodobiți cu icoane. Mai multe detalii, aici.