Până în data de 25 septembrie 2024 APM Brașov a emis 14 autorizații de mediu pentru recoltarea exmplarelor din specia urs brun care reprezintă nivel de prevenţie. S-au emis autorizații pentru recoltarea unui număr de 34 de exemplare din cele 45 repartizate, ca număr de prevenție, la nivelul județului Brașov. (Cota de prevenție a urșilor este împărțită pe fiecare fond de vânătoare, adică fiecărei zone care are urși pe teritoriu i s-a alocat un număr de astfel de animale sălbatice care vor fi împușcate, în funcție de pagubele pe care acestea le-au produs).
Gestionarii care au solicitat autorizații de mediu sunt: A.J.V.P.S Brașov, A.V.P.S. Făgăraș, A.V.P.S. Munții Făgărașului, A.V.P.S. Rupea, A.V.P.S. Popilnica Dumbrăvița, A.V.P.S. Făgetul Apața, A.V.P. Doripesco, Asociația Wild Hunt, A.V. Bârsa, A.C.P.O.D. Dopca, O.S al Orașului Râșnov, R.PL.P. Kronstadt, O.S. Bucegi Piatra Craiului Ciucaș R.A., O.V. Șoimul.
„Exemplarele din specia urs brun care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise”, a menționat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.
În perioada aprilie – mai APM Brașov împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice de pe raza județului Brașov au realizat acțiunile de monitorizare și estimare a efectivelor de urs, lup, râs pisică – specii protejate. În urma acestor acțiuni a fost evaluat un efectiv de 1440 exemplare din specia urs.