Reabilitarea pietonalului din Răcădău a demarat încă din 2018, iar în vara lui 2020 s-au încheiat lucrările pentru primul tronson, respectiv cel dinspre strada Tâmpei. De atunci, proiectul a trecut într-un con de umbră, după ce a fost vehement criticat în spațiul public, precum și de actuala conducere a Primăriei, deși, a avut la bază și un sondaj făcut printre cetățenii din zonă.
Demararea lucrărilor de refacere a celui de-al doilea tronson a tot fost tergiversată, iar, recent, proiectul a reapărut pe „firmament”. Astfel, Direcția Arhitect Șef a emis autorizația de construire pentru demararea lucrărilor, în conformitate cu solicitarea depusă de către Serviciul Amenajare Zone de Agrement din cadrul municipalității. Deocamdată, nu are însă cine să se ocupe de lucrări, ținând cont că nu a fost selectat un constructor.
În conformitate cu precizările reprezentanților Primăriei Brașov, Serviciul Achiziții este în curs de pregătire a documentației aferente derulării procedurii de licitație pentru realizarea lucrărilor. Proiectul „regândit” include și dezafectarea asfaltului „colorat” turnat acum patru ani pe primul tronson al pietonului și înlocuirea sa cu piatră naturală (granit).
Lucrările pentru prima etapă de modernizare au costat 2,5 milioane de lei şi au fost realizate de firma brașoveană Eurostrada. În prima etapă a fost amenajată și o fântână arteziană cântătoare, care a fost trecută pe „mute” după ce locatarii din zonă au fost deranjați de zgomot, un amfiteatru, precum şi alte amenajări multicolore ale scărilor și rampelor de acces.
Contractul pentru actualizarea proiectului tehnic a fost semnat în iunie anul trecut, având o valoare de 220.000 de lei.
Care erau „planurile inițiale”
Etapa a doua a reabilitării pietonalului, care cuprinde restul spațiului pietonalei, până la fântâna „de la „Ursu’ ” (în lungime de 310 metri), ar fi urmat să continue același concept, de creare de spații verzi, de zone de petrecere a timpului liber, de accesibilizare a întregii zone. Potrivit proiectului, ar fi urmat să se realizeze rampe pentru persoane cu dizabilități cu pante potrivit normativelor în vigoare, care să permită accesul de la strada Tâmpei până la parcul Ursu’, pe absolut tot pietonalul, de la un capăt la altul. Ar fi urmat să se amenajeze peste 2.300 de metri pătrați de spații verzi, dar și să fie plantați 96 de arbori de mari dimensiuni și arbuști. Totodată, era prevăzută amplasarea de mobilier de mari dimensiuni din lemn exotic (mobilier tip decking) și amenajarea unei fântâni arteziene la nivel cu solului, de aproximativ 75 mp, în celălalt capăt al pietonalului, similară celei realizate în prima etapă. Totodată mai erau prevăzute și două zone speciale: o piațetă pentru expoziții, unde elevii liceului de artă să își poată expune lucrările, și o zonă cu mese pentru jocuri de societate (șah, table etc.) .
Un comentariu
O fi avut la baza un sondaj dar a iesit o mizerie care nu a respectat nici macar proiectul propus. Vopsea cu miros oribil si alunecoasa cand e uda, spatii verzi inaltate la peste 1m de zici ca sunt buncare, scurgeri plasate ulterior dupa principiul „unde se aduna apa” si cireasa de pe tort o minunata fantana pentru copilasi care a mers doar toamna si dupa o serie intreaga de defectiuni a cedat de tot si sta inchisa de vreo 2 ani.