Sectorul HoReCa continuă să fie pilonul principal al activității unui studio de design și arhitectură. 80% din cifra de afaceri realizată în primele nouă luni din acest an vine din proiectele realizate pe acest segment.
„Din punct de vedere business, în HoReCa observăm în 2024 o tendință de consolidare a poziției jucătorilor dominanți. Investițiile într-un restaurant se ridică la 400.000 – 500.000 de euro, iar într-un hotel încep de la 60.000 – 70.000 de euro/cameră, incluzând aici și investițiile în spațiile comune aferente camerelor. În acest context, este foarte dificil pentru jucătorii neexperimentați să intre pe piață, deoarece riscurile sunt mari, într-o industrie în care rata de eșec depășește 85%. Astfel, investițiile sunt realizate în principal de către jucători cu experiență”, a explicat Sebastian Mîndroiu, cofondator studio de design și arhitectură, scrie economica.net.
Stațiunile montane, potențial de investiții
Zonele dinamice de investiții în acest moment sunt stațiunile montane, spun arhitecții, după București, care atrage cele mai multe investiții în restaurante și hoteluri. Clujul a devenit și el un centru de interes pentru investitori, însă acolo piața pare că a ajuns la un platou, mai spun arhitecții, în timp ce sezonul scurt pe litoralul de la noi nu poate acoperi costurile unui an întreg.
„În prezent, Brașovul și stațiunile montane atrag cele mai multe investiții. Există numeroase oportunități în stațiuni precum Bușteni, Azuga sau Predeal, care sunt aproape de București și au avantajul că pot funcționa pe tot parcursul anului”, a mai explicat Sebastian Mîndroiu.