Succesiunea poate fi făcută atât la notariat, cât și la instanța de judecată. De cele mai multe ori, e preferată succesiunea la notariat, datorită costurilor mai mici și a termenelor mai scurte. În cazul în care succesiunea nu se finalizează în cel mult doi ani de la decesul persoanei a cărei moștenire se împarte, moștenitorii trebuie să plătească, pe lângă costurile notariale, și un impozit de 1% din valoarea bunurilor moștenite.
Potrivit Codului civil, „cel chemat la moștenire în temeiul legii sau al voinței defunctului poate accepta moștenirea sau poate renunța la ea” și că „prin succesibil se înțelege persoana care îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a putea moșteni, dar care nu și-a exercitat încă dreptul de opțiune succesorală”.
Așadar, moștenitor este cel care acceptă moștenirea și participă la dezbaterea ei. Termenul de opțiune succesorală este de un an de la data deschiderii moștenirii, adică de la momentul decesului persoanei. Concret, pentru a fi moștenitor, o persoană trebuie să accepte (în mod expres sau tacit) moștenirea în termen de un an de la momentul decesului persoanei în urma căreia se face succesiunea.
Cei care dezbat succesiunea în termen de doi ani se bucură de scutire de impozit. Mai precis, potrivit Codului fiscal, „pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1) (pentru transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – n. red.), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii”.
În schimb, „în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus (doi ani de la data decesului autorului succesiunii – n. red.), moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale”, după cum este specificat în Codul fiscal.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.
Un comentariu
Mai sunteți nebuni pentru ce mai vreți impozit daca impozitul ii platit an de an pe tot ce există în anexa 24 practic ce fac la acea moștenire instanțele de judecată sau notarii ei nici nu știu unde se afla terenurile sau bunurile rămase că moștenire de pe scaunul din birou