Principalele orașe din România în care locuitorii consideră că transportul în comun este accesibil sunt Brașov, Târgoviște și Sibiu, conform unei analize a platformei imobiliare Storia. La polul opus, în Călărași, Alexandria și Drobeta-Turnu Severin locuitorii consideră că există dificultăți majore când vine vorba despre accesul la transportul în comun.
Conform percepțiilor locuitorilor, orașul Brașov ocupă prima poziție în clasament, cu un scor de 84,6, fiind considerat în acest moment cel mai accesibil oraș din perspectiva transportului în comun. Zona cu transportul cel mai accesibil este zona Gării Brașov, potrivit acestei analize, însă este doar pe locul al V-lea la nivel național în ceea ce privește accesibilitate pe cartiere, topul fiind condus de zonele Basarab și Universitate din Capitală.
Târgoviște, cu un scor de 83,2, urmează îndeaproape, locuitorii fiind, de asemenea, mulțumiți de accesul la sistemul de transport în comun.
Pe locul trei se află Sibiul, cu un scor de 83 de puncte, urmat de București, cu 81,5 puncte, care, deși este unul dintre cele mai aglomerate orașe, beneficiază de o rețea extinsă de transport public.
Râmnicu Vâlcea, cu un scor de 80,7 și Galați, cu 80,5, completează topul orașelor cu transport public considerat accesibil.
„Percepția locuitorilor asupra transportului public este esențială pentru a înțelege nevoile și așteptările comunităților. Clasamentele realizate pe baza indexului T.R.A.I. reflectă atât succesele, cât și provocările pe care le întâmpină locuitorii la capitolul mobilității urbane. Diferențele între orașe și cartiere subliniază necesitatea de a continua investițiile în infrastructura de transport pentru a asigura un nivel de accesibilitate ridicat pentru toți locuitorii României”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.