Consilierii locali din Părău au aprobat, într-un final, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru realizarea pe teritoriul comunei a unei staţii de sortare, tratare mecano-biologică, compostare a deşeurilor, ce va deservi zona Făgăraş.
Proiectul a fost discutat de două ori anterior în cadrul Consiliului Local, dar a fost respins. În ședința de plen de marți, dezbaterile au fost intense. O avocată prezentă a încercat să convingă consilierii să voteze împotrivă, argumentând că nu a fost organizată o ședință publică pentru acest proiect și că investiția ar trebui să fie realizată la Brașov, potrivit Bzb.ro. Ea a afirmat că, împreună cu cei care se opun, va contesta decizia. A subliniat că proiectul ar putea reduce valoarea proprietăților imobiliare și că ar exista probleme cu mirosurile, menționând și cazul de la Prejmer, unde, în urma protestelor, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu a fost realizat.
Pe de altă parte, primarul comunei, Ovidiu Ovesea, a asigurat că nu vor exista probleme cu mirosurile, explicând că va fi amenajat un centru de sortare, nu un depozit. El a precizat că stația va respecta normele europene și va utiliza cele mai avansate tehnologii. Reprezentanții Primăriei Părău au confirmat că toate procedurile legale privind transparența au fost respectate și că nu au existat contestații în timpul dezbaterilor publice. În final, proiectul a fost aprobat, cu 6 din cei 10 consilieri votând „pentru”.
Planurile urbanistice, aprobate fără probleme în Măieruș și Hoghiz
În comunele Măieruș și Hoghiz, procesul a fost mai rapid. Comuna Părău a fost ultima care a emis o hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea PUZ-ului aferent infrastructurii Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brașov. Consiliile locale din Măieruș și Hoghiz au aprobat hotărâri similare cu unanimitate de voturi.
Acum, Consiliul Județean gestionar al proiectului, așteaptă ghidul de finanțare pentru realizarea lucrărilor incluse în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. De altfel, autoritățile județene sunt în curs de a finaliza documentația pentru a obține o finanțare nerambursabilă prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, cu o valoare totală a investițiilor de 1.069.225.369 lei cu TVA și o perioadă de implementare de 30 de luni. Cererea de finanțare va fi depusă după publicarea Ghidului de finanțare, estimată pentru acest an. Sistemul este implementat de Consiliul Județean Brașov în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov, care include toate primăriile din județ.