Primăria Brașov a demarat procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al Centrului Civic, care include și proiectul amenajării unei parcări subterane în zona actualului parc dinspre pasajele spre B-dul Victoriei. În prezent, proiectul se află în faza de elaborare a studiilor de fundamentare pe baza căreia, în etapele următoare, se vor defini direcțiile de dezvoltare ale Centrului Civic.
În vederea identificării gradului de mulțumire privind zona studiată şi cunoaşterea percepţiei populaţiei cu privire la dezvoltarea actuală a Centrului Civic, precum și necesităţile locuitorilor prin raportare la dezvoltarea ulterioară a zonei, proiectanții care întocmesc noul PUZ au lansat un chestionar online. La acesta pot răspunde atât locuitorii din zonă, cât și brașovenii care locuiesc în alte cartiere.
De exemplu, prin acest chestionar, brașovenii pot semnala care sunt principalele probleme din zonă, ce intervenții ar trebui realizate cu prioritate în acest perimetru sau ce fel de activități lipsesc din Centrul Civic. De altfel, sunt solicitate și date cu privire la aspecte pozitive din acest perimetru și care ar fi principalele repere care putea fi prezentate, de exemplu, unor turiști care vin în vizită prima dată în Centrul Civic.
Chestionarul este disponibil aici.
Edilii brașoveni au început din toamna anului trecut demersurile birocratice pentru actualizarea reglementărilor urbanistice din Centrul Civic, însă abia la începutul acestui an se reușise încheierea unui contract, cu arhitecții clujeni de la Arhi Box, respectiv cei care au conturat și proiectul preliminar pentru parcul de pe fosta platformă Lubrifin.
Procedura a fost însă anulată, iar în luna mai, tot prin negociere directă, a fost semnat un nou contract, dar cu o firmă din Capitală, Logic Plan SRL. Potrivit datelor de pe portalul de achiziții publice, Primăria le va plăti arhitecților 256.000 de lei, fără TVA, față de 252.100,84 lei fără TVA, cât ar fi fost înțelegere cu Arhi Box (detalii aici).
PUZ-ul pentru perimetrul de 20 de hectare al Centrului Civic a fost aprobat în 2009, iar prelungirea sa în respectiva formă a fost anulată de instanță după ce unul dintre proprietarii de terenuri din zonă a acționat în instanță municipalitatea. De altfel, proiectanții vor trebui să ţină cont în conturarea noului PUZ și de o decizie a instanţelor de judecată din anul 2018, într-un proces prin care Primăria a fost obligată să respecte un contract de concesiune din anul 1993, în baza căruia în zonă ar urma să fie construită şi Catedrala „Înălţarea Domnului”.
3 comentarii
Toate ca toate, si sa ma ierte Domnul, dar asta cu catedrala in centrul civic nu e in regula! E de ajuns biserica de lemn!
Ce sa caute o Catedrala acolo? Sa faca marii datornici matanii inainte de intrarea in ANAF?
Nu biserici, nu catedrale!
Sunt arhisuficiente simboluri ale prostiei in masă.