Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să îşi prezinte azi, la Strasbourg, noua echipă de comisari europeni şi portofoliile acestora, după săptămâni de lupte politice, care au culminat luni cu demisia comisarului pentru piața internă, Thierry Breton.
Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari – câte unul din fiecare stat membru – este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii, executivul (guvernul) european.
Componenţa noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic şi la direcţia pe care echipa executivă intenţionează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă. Reînvestită în iulie, Ursula von der Leyen urmează să îşi prezinte distribuţia liderilor grupurilor din Parlamentul European marţi dimineaţă, în marja sesiunii plenare de la Strasbourg.
Propunerea unui comisar este de competenţa „statelor membre”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, menţionând „două criterii”: „competenţa şi paritatea”. În urma acestei cereri, europarlamentarul Victor Negrescu, propunerea inițială a României pentru poziția de comisar european, a fost scos din cărți, fiind înlocuit cu Roxana Mînzatu. În noul guvern european, până la acest moment, sunt 10 femei și 17 bărbați, deși s-a încercat o aproximativă paritate de gen de 13 femei-14 bărbați sau 14 femei-13 bărbați.
După prezentare echipei, comisarii europeni urmează să fie audiaţi în faţa eurodeputaţilor şi supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul, care doreşte adesea să îşi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi. „Este ca şi cum ai da un examen.” Pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revizuiască „cartea de informare”, o „biblie” despre ceea ce a făcut comisia anterioară şi care sunt obiectivele sale, spune o persoană apropiată de un comisar demisionar.
Se zvonește că brașoveanca Roxana Mînzatu este „în cărți” pentru portofoliile pentru „coeziune” sau „locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe”