Consiliul Concurenței a demarat o analiză cu privire la prețurile mari din această perioadă de pe piața de echilibrare, care, potrivit Transelectrica, au un impact negativ semnificativ asupra facturilor plătite de consumatori. Este nevoie de mai multă concurență și transparență pe această piață, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o declarație transmisă la solicitarea HotNews.ro.
„Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice. Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE). În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței”, a afirmat Chirioiu.
El a adăugat că a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării pieței de echilibrare.
Piața de echilibrare, gestionată de Transelectrica, este de fapt o piață de reglaj, care asigură stabilitatea sistemului energetic național.
Principalii jucători de pe această piață sunt Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom.
Prețul energiei pe această piață a ajuns la un record de 68.000 de lei pe MWh la începutul lunii septembrie, potrivit Economica.net.