Personajele istorice, îmbrăcate fiecare în costumele epocii lor, vor interpreta poveştile de viaţă ale personalităţilor, vor îndruma şi ajuta turiştii să descopere o parte din istoria Braşovului. George Barițiu – fondatorul Gazetei de Transilvania, Apollonia Hirscher – cea mai bogată femeie din Brașovul secolului al XVI-lea și Elena Mureșianu – prima pictoriță cu studii superioare de pe meleagurile românești sunt doar câteva dintre personajele istorice pe care veți avea ocazia să le (re)întâlniți și să le aflați poveștile, sâmbătă, 14 septembrie, între orele 15.00 -18.00, în Piața Sfatului, conform Radio România Brașov.
Evenimentul este organizat de Asociația Cultour la invitația organizatorilor târgului Retro Marktplatz care va avea loc la Brașov în perioada 13-15 septembrie și care va aduce în prim-plan reconstituirea târgurilor tradiționale din centrul orașului vechi, oferind vizitatorilor o călătorie în timp.
Alexandru Ghiza, care este organizatorul târgului și membru al Asociației Breasla Meșteșugarilor din Țara Bârsei a oferit mai multe detalii:
”Onorabilii noștri clienți vor audia concertele de promenadă ale fanfarelor, vor primi spre cetire gazeta târgului și li se vor aduce la cunoștință nemaipomenitele istorii ale locului. În cele 40 de pavilioane veți găsi produse ale meșteșugarilor contemporani, de la mici obiecte de porțelan, ceramică pictată și bijuterii, la rochii decorate cu lână împâslită, produse alimentare făcute în gospodăriile unor mici fermieri sau antichități”.
În fapt, sunt poveștile orașului care-i unesc pe brașoveni, spuse în cadrul proiectului „Istoria la persoana I”. Unul dintre inițiatorii evenimentului, reprezentanta Asociației Cultour, Simona Ciuraru:
”Ne este dor să stăm la povești, așa că hai să ne recunoști! Alături de noi vor fi: George Barițiu, fondatorul Gazetei de Transilvania, primul ziar politic și informativ al românilor, Elena Mureșianu, prima pictoriță cu studii superioare de pe meleagurile românești, Andrei Mureșanu, autorul versurilor imnului de stat al României, Michael Weiss, jude curajos al Brașovului secolului XVII, Maria Baiulescu, scriitoare și mare feministă a secolului XX, Johannes Honterus, probabil cea mai importantă personalitate a secolului XVI din Brașov, Apollonia Hirschere, cea mai bogată brașoveancă a secolului XVI și Valentin Bakfark, cel mai faimos cântăreț de lăută brașovean din secolul al XVI-lea”.