
Ursula von der Leyen are câteva posturi importante de distribuit, dar nu toată lumea poate obține un portofoliu cheie. Printre numele vehiculate pentru postul de comisar pentru Coeziune se află și cel al Roxanei Mînzatu, propunerea feminină a României pentru un post de membru în executivul european, scrie POLITICO într-un material dedicat posibililor deținători ai celor mai importante portofolii din CE.
În lupta pentru cele mai căutate portofolii în următoarea Comisie Europeană, doar câteva țări pot câștiga cele mai mari premii. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare ce posturi vor primi cei 26 de noiminalizați în a doua sa echipă.
Formarea noului executiv european este un puzzle complicat, deoarece trebuie să obțină un echilibru privind sexul, afilierea politică și geografia viitorilor membri ai CE. În plus, liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles se târguiesc pe portofolii, în speranța de a-și asigura un post puternic. Cea mai mare parte a activității de lobby se desfășoară în spatele ușilor închise, în cadrul convorbirilor directe dintre von der Leyen și liderii naționali. Dar o parte dintre acestea au loc și în public, de obicei cu scopul de a face presiuni asupra lui von der Leyen și a echipei sale.
Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi priorități esențiale pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile cu control asupra banilor UE – cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare – sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.
România ar putea primi portofoliul Coeziunii
Brașoveanca Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în perioada 10 iunie-4 noiembrie 2019, propusă de Marcel Ciolacu pentru un post de comisar european din partea României, este unul dintre cele trei nume luate în calcul pentru portofoliul coeziunii. Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii.
Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „investiții regionale”. Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget pe șapte ani al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace.
Citiți mai multe detalii, pe digi24.ro.