
Localnicii din Bran-Predeluț sunt terorizați de un urs care a început să intre în gospodării și să omoare animalele domestice. Zilele trecute i-a căzut pradă o oaie, acum brănenii spun că dă din nou târcoale caselor. Oamenii au stat nopțile de pază ca să sperie sălbăticiunea, dar, spune primarul din localitate, la momentul atacului nu au sunat la 112 pentru a solicita intervenția autorităților.
„Conform ordonanței care reglementează situațiile de acest gen, autoritățile intervin după ce se anunță prin 112 pericolul iminent. Dacă nu se anunță, cum se poate face o intervenție? Iar din Predeluț nu a anunțat nimeni la 112 că ursul a intrat în gospodărie”, a declarat pentru Biz Brașov primarul din Bran, Cosmin Feroiu
În plus, dacă nu-și înregistrează animalele la medicul veterinar, localnicii nu pot nici să primească despăgubiri de la stat în astfel de cazuri. Și rămân și cu sperietura și fără animale.
„Problema este că mulți dintre oameni nu-și înregistrează animalele la medicul veterinar, nu le crotaliază, astfel încât nu putem să le acordăm despăgubiri. Dosarul trebuie să conțină mai multe documente, de la înregistrarea animalului la veterinar și până la un extras CF din care să reiasă că terenul pe care animalul a fost ucis este al proprietarului. Nu putem să despăgubim pe nimeni fără dosar complet, spune primarul din Bran.
Mai mult, în zonă sunt și terenuri lăsate în paragină, pe care a crescut vegetație abundentă și unde se pare că ursul se ascunde. Dar, din cauză că pământurile în zonă sunt vândute foarte des, nu se știe exact cine e proprietarul, pentru a se solicita igienizarea terenului.
„Avem o cușcă de capturare a urșilor la Ocolul Silvic Bucegi-Piatra Craiului, pe care o folosesc mai multe localități din zonă. Am avut-o și noi, am pus mici, miere, brânză pentru a atrage ursul pentru capturare și apoi relocare. A venit ursul, a mirosit de departe „capcana” și a trecut mai departe. O să o cerem din nou și o instalăm acolo unde credem că ar putea să apară din nou, chiar pe terenul unde a fost omorâtă oaia respectivă, dacă așa vor proprietarii”, a declarat primarul Cosmin Feroiu pentru Biz Brașov.
2 comentarii
Azi o oaie, mâine un om. Dragoste criminalilor din Ministerul Mediului și ONG-urile asa zise iubitoare de animale.
Tocători de bani pt „garduri electrice” și alte minuni.
Cetățenii au făcut plângeri repetate la Primărie, atât la Primăria Bran, cât și la Moieciu. Fără răspuns. Se așteaptă după o singura cușcă, în situația în care populația de urși a scăpat de sub control.
In cazul unui apel la 112, cam în cât timp se face intervenția? Când ursul este acolo deja iar oamenii sunt în pericol, un apel la nr de urgenta ar ajuta doar la recuperarea cadavrelor, ori nu la salvarea victimelor.