Lacul de la Reci se află în imediata vecinătate a Rezervaţiei naturale Mestecănişul Reci, una dintre atracţiile turistice ale judeţului Covasna, unde există mai multe specii rare de flori protejate prin Lege, păsări de pradă, căprioare, dar și o specie rară – broasca albastră sau broasca de mlaștină. Primăria comunei Reci încearcă să salveze lacul artificial din localitate, amenajat la finalul anilor ’70, și speră că în primăvara viitoare zona va putea fi redeschisă pentru turiști. Cu timpul, digurile de protecţie s-au degradat, iar seceta din ultimii ani a dus la scăderea debitului pârâului Saciova, care alimenta cele 3 lacuri conectate, astfel că apa a secat aproape complet.
Autoritățile locale au apelat la sprijinul Prefecturii Covasna, care a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, iar în luna mai Primăria Reci a obținut o autorizație de construcție în regim de urgență. Prin intermediul acestui document, au putut fi demarate lucrările de construire a unei stații de captare a apei din Râul Negru, care a fost deja pusă în funcțiune.
„Vorbim despre 3 lacuri în zona asta, interconectate, dintre care cel mare e în proprietatea Primăriei comunei Reci, iar celelalte două aparțin de Asociația Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna și sunt închiriate de o firmă de specialitate. Normal, acest complex de lacuri artificiale este alimentat de pârâul Saciova, așa a fost construit acest sistem, prin 1977 dacă nu mă înșel. Din păcate, efectele schimbărilor climatice se resimt și pe la noi, iar pârâul respectiv nu mai are de ani de zile debitul pe care îl avea în urmă cu 30 de ani. Aceste probleme nu s-au ivit anul acesta, observăm de câțiva ani că permanent scade, și am început să lucrăm pe un proiect, să căutăm apă fără să folosim acest pârâu, dar pentru asta a trebuit să facem și alte lucrări în prealabil. Anul trecut, de exemplu, a trebuit să reconstruim o parte din digul de protecție al lacului, a trebuit să reconstruim căminul de evacuare a apelor, pentru că pierdeam destul de multă apă și în afara evaporării. Și chiar când am finalizat lucrările, am ajuns în situația să nu rămână apă, așa că deja de la începutul acestui an am solicitat ajutorul autorităților competente, respectiv Prefectura, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului. Prefectura a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. În cadrul acestui Comitet s-a solicitat intervenția unei comisii tehnice, condusă de directorul SGA Covasna, iar dânșii ne-au făcut o analiză multianuală, deci cred că am date hidrometeorologice începând din anul 2000, din care, din păcate, reiese foarte clar această problemă. În baza acestei documentații am obținut o autorizație de construire în regim de urgență”, a explicat primarul Dombora Lehel.
Citiți mai multe detalii, pe weradio.ro.