
În România se găsesc adevărate „perle” balneare, apreciate de mulți turiști. Anual, mii de persoane își rezervă vacanțe în stațiunile balneoclimaterice pentru a beneficia de tratamente cu efect terapeutic, masaj, dar și de alte servicii care pot îmbunătăți starea de sănătate a pacienților. Băile Covasna sau „Orașul celor 100 de izvoare”, este o stațiune aflată la 35 de kilometri de Sfântu Gheorghe și la aproximativ 60 de kilometri de Brașov. Accesul în stațiune se poate face foarte ușor din toate zonele României, urmând șoseaua DN13E din direcția Sfântu Gheorghe și DJ121 dinspre Târgu Secuiesc. Accesul feroviar se poate face pe calea ferată de pe ruta Brașov-Brețcu. Distanța dintre orașul Covasna și stațiunea Băile Covasna este foarte mică, aici putându-se ajunge cu autoturismul sau cu autobuzul.
Stațiunea Băile Covasna se află la poalele vestice ale munţilor Vrancei şi este o stațiune balneoclimaterică permanentă. Datorita condițiilor geologice specifice, aici există foarte multe izvoare cu apă minerală carbogazoasă, bicarbonată sau conţinând diverşi compuşi ai fierului, iodului, bromului sau clorului, care sunt recomandate în tratamentul bolilor cardiovasculare, disfuncţii hepatobiliare, boli digestive şi boli asociate.
Staţiunea dispune de facilitati pentru băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare pentru cura interna, instalații pentru electro-, kineto- si hidroterapie, aerosoli și inhalații, gimnastică, precum și de un spital pentru boli cardiovasculare și două sanatorii pentru copii specializate în tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei.

Aşezarea geografică, configuraţia geologică a regiunii si altitudinea de circa 560 m a stațiunii conduc la dezvoltarea unui climat de tip subalpin caracterizat prin calmul atmosferic si prezenta aerosolilor cu o concentrație ridicată de ioni negativi. Cadrul natural din Covasna oferă o imensă bogăție de factori balneari și climaterici cu rol terapeutic. Principalii factori terapeutici ai zonei sunt: apele minerale carbogazoase, feruginoase, calcice hipotone si hipertone, respectiv mofetele cu emanatii de gaze usor radioactive.
Covasna are o climă plăcută cu veri răcoroase și ierni moderate. În lunile de vară și toamnă timpurie cerul este mai mult senin și zilele însorite, asemănător cu localitățile din estul și sud-estul ţării.
Stațiunea este atestată documentar sub denumirea actuală din anul 1567. În 1882, apa minerală provenita de la izvorul Horgasz a fost medaliată la Trieste.
Ajunși în Covasna, pacienții sau turiștii pot vizita Rezervația Balta Dracului – situată în centrul orașului si declarată monument al naturii. Rezervația din centrul orașului Covasna este protejată prin lege pentru că este o emanație de gaz mofetic care a interceptat o pânză freatică. Vizitatorii pot merge și în împrejurimile Băilor Covasna – Băile Balvanyos, Muzeul Etnografic Haszmann Pal, Biserica Fortificată Sf. Emeric din Ghelința, orașul Sfântul Gheorghe sau Castelul Kalnoky de la Micloșoara. De asemenea ruinele cetăţii dacice de pe Dealul Zânelor sunt un obiectiv de atracție pentru cei care trec prin zona Băilor Covasna.
Un comentariu
Eu știu că i se spune orașul celor 1000 de izvoare.