Noua Lege a pensiilor aduce modificări ale sistemului public de pensii, introducând noi reguli de calculare a acestora. Recalcularea pensiilor conform noilor principii, gândită a se face în mai multe etape începând de ieri, 1 septembrie 2024, a dat naștere unui val de nemulțumiri și nedumeriri în rândul pensionarilor care s-au trezit peste noapte cu pensiile diminuate. În ciuda faptului că Executivul promite că pensiile urmează să fie plătite în cuantumul cel mai avantajos rezultat în urma aplicării noilor prevederi, comparativ cu cele vechi, procesul de recalculare este dominat de confuzie și contrarietate.
Recalcularea pensiilor, o surpriză neplăcută pentru unii pensionari
Legea 360/2023, care va intra în vigoare de luna viitoare, prevede două categorii principale de recalculare a pensiilor. Prima dintre acestea este reprezentată de recalcularea din oficiu, etapă la care asistăm zilele acestea.
Această categorie vizează toate pensiile stabilite conform legislației anterioare datei de 1 septembrie 2024, fiind și etapa care a încins spiritele în momentul de față.
Concret, această etapă constă în recalcularea pensiilor prin aplicarea noilor formule de calcul, care implică înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (81 lei la data intrării în vigoare a legii).
Conform actului normativ menționat, există și un pas ulterior, care va avea loc în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, care se referă la valorificarea adeverințelor din dosarele de pensie care atestă sporuri/venituri nepermanente sau venituri lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, nevalorificate inițial.
A doua categorie este aceea a recalculării la cerere, care permite pensionarilor să solicite recalcularea pensiei prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea inițială. De menționat, pensionarii pentru limită de vârstă care continuă să lucreze pot solicita recalcularea o singură dată pe an pentru a include stagiul de cotizare acumulat după pensionare.
Problemele pot apărea în momentul în care acest proces de recalculare este viciat de greșeli. Astfel, cele mai frecvente erori identificate în dosarele de pensionare, conform CNPP, sunt legate de:
- preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;
- interpretarea eronată a legislației: Aceasta poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
- certificarea/declararea incorectă a datelor de către angajatori: Informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensiei;
- comunicarea inexactă/lipsa comunicării din partea beneficiarilor: Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei;
- calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate: Această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor.
Ce pot face pensionarii nemulțumiți
Corectarea erorilor, odată constatate, fie de către emitent, fie de către beneficiari, se face prin emiterea unor decizii de revizuire de către casele teritoriale de pensii, din oficiu sau la solicitarea pensionarului.
Citiți mai multe detalii, pe avocatnet.ro.
Un comentariu
Având în vedere ultimele știri privind intrarea legii 360/2023 în vigoare ,referitor la prima recalculare a pensiilor consider și sunt convins că această recalculare trebuia făcută per total nu în două etape deoarece sumele totale obținute de un salariat lunar au inclus atât acordul global,individual sporuri al 13 lea salariu ore suplimentare.Elw au fost introduse separat în două etape numai în scopul de a diminua pensiile.Faceti socoteala raportat la salariu mediu lunar sa calculat punctul de pensie.Daca nu au fost luate în considerare toate veniturile lunare a rezultat un procent in puncte mai mic înmulțit in acest moment cele 40 de puncte obținute înmulțind cu punctul de referință 81 da valoarea de 4050 de lei ia faceți socoteala cu un singur punct în plus la pensie aceasta se majorează cu valoarea de 81 de lei.Daca se calcula de la început toate veniturile ,rezultă un punctaj mai mare și apoi erau înmulțite cu punctul de referință altul era COANTUMUL PENSIEI finale mai mare adica adăugate punctele de stabilitate obținute la un punctaj corect,așa pensia chiar daca se face o recalculare a 2a majorarea nu este aceiași deoarece baza punctelor nu este cea corecta,de aici și diferențele.