O româncă stabilită în Reading, Anglia, a început să gătească mâncăruri tradiționale românești pentru comunitatea de români din zonă, după ce a rămas fără loc de muncă în 2020. Oana Lenuța Smeu, originară din Brașov, a început să vândă sarmale, ciorbă rădăuțeană și alte preparate la prețuri accesibile, reușind să facă 1600 de lire în primele două zile, relatează pagina de Facebook Anunțul UK. Iată povestea brașovencei, prezentată de Anunțul UK:
„În 2020, Lenuta, o romanca stabilita in Reading, mama cu patru copii, intre care si un bebelus, nu se mai putea duce la munca si se dadea de ceasul mortii ca nu se vor ajunge cu banii… Ceea ce a urmat intrece orice imaginatie
Oana Lenuta Smeu: „Mi-am cumparat tot ce aveam nevoie si am inceput sa fac sarmale, ciorba radauteana, ciorba de perisoare si alte mancaruri traditionale si sa le vand pe la romanii din comunitate. O lira sarmaua, sapte lire ciorba… Unii au inceput sa rada de mine, m-au luat la misto, dar eu mi-am vazut de treaba mea. In primele doua zile ca bucatareasa am facut 1600 de lire… Anglia este o tara care iti ofera o gramada de oportunitati, trebuie doar sa vrei cu adevarat sa faci ceva”
Conationala noastra, stabilita in Reading, la 25 de mile de granita estica a Londrei, e originara din Brasov si pana sa plece din tara a lucrat ca asistenta la Maternitatea Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Doctor Ioan Aurel Sbârcea”.
Ea si sotul ei s-au mutat in Anglia in 2014. La acea vreme, cei doi aveau deja trei copii pe care i-au lasat in tara ca sa poata sa mearga amandoi la munca.
Lenuta a inceput sa lucreze ca si îngrijitoare, iar mai apoi a fost support worker. In 2019 s-a nascut cel de-al patrulea copil al cuplului, o fetita, si atunci familia Smeu s-a decis sa-i aduca in Marea Britanie si pe ceilalti trei copii.
„Eram intr-o situatie mai delicata… Incepusem sa ma tot intreb cum o sa ne descurcam pentru ca doar sotul avea serviciu, iar indemnizatia pe care o primeam pentru utimul copil era mai mica decat in Romania… Va dati seama, cum sa traiasca o familie de sase persoane doar cu un salariu?! Si asta in conditiile in care numai pe chirie si pe utilitati se ducea cam jumatate din salariul sotului… Pentru ca mereu mi-a placut sa fac mancare am zis sa ma apuc sa gatesc ceea ce iubesc romanii cel mai mult. Mi-am cumparat tot ce aveam nevoie si am inceput sa postez pe grupurile din comunitate. Nici acum nu pot uita ce bascalie au facut unii cand au citit ca fac sarmale la comanda si ca e o lira sarmaua… Eh, nu i-am bagat in seama, am inceput sa prepar tot mai multe produse si am dat tot inainte”, a povestit Lenuta pentru Anuntul UK.
Timpul a trecut si insistenta romancei noastre au dat roade din plin. Tot mai multi conationali i-au devenit clienti, iar unii au inceput sa o „angajeze” pentru a le face gati la diverse evenimente – nunti, botezuri, cumetrii… Din recomandare in recomandare, a inceput sa prinda si clienti care nu sunt romani, pe lista acestora aflandu-se si unul dintre cele mai mari Instituturi de Training din Marea Britanie, pentru care Lenuta livreaza saptamanal in sistem de catering o cantitate considerabila de mancare.
„Acest Institut este cel mai mare client al meu, sansa mea a fost ca acolo lucreaza si niste romani, iar o mare parte dintre cursanti sunt de asemenea conatinali de-ai nostri. Din acest motiv au apelat la serviciile mele”
In patru ani de cand a devenit bucatareasa, Lenuta a avut foarte multi clienti importanti, insa pe unul ditre ei nu il va uita niciodata.
„Acest om s-a îndrăgostit pur si simplu de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale. De multe ori, venea insotit de amici de-ai lui și îmi cerea să le gătesc salată boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari”, a mai povestit romanca din Reading.