Primarul ales George Scripcaru i-a solicitat public actualului primar al Brașovului, Allen Coliban, să convoace de urgență Consiliul Local pentru a modifica hotărârea din ianuarie prin care au fost stabilite eronat tarifele pentru salubrizare, respectiv, a fost omisă partea de sortare a deșeurilor în vederea reciclării (detalii aici).
„S-au adunat la Primărie facturi de 4 milioane de lei, pe care vă spun clar că nu voi accepta niciodată să fie plătite din bani publici și voi face tot ce trebuie pentru a mă asigura că vor fi achitate de cei care le-au generat: Allen Coliban și Adrian Șoneriu (șef serviciu Salurbizare în Primăria Brașov – n.r.). Ei ne-au băgat în situația stupidă în care ne aflăm acum, pentru că au întocmit greșit modul în care se compun tarifele de salubrizare, în sensul că nu au inclus costul sortării, un serviciu pe care acum operatorii de salubrizare îl facturează Primăriei prin intermediul Asociației ISO Mediu, așa cum prevede ordinul ANRSC 640. Există dovezi scrise că acestor indivizi li s-a adus la cunoștință încă din noiembrie modalitatea corectă de compunere a tarifelor, însă nu i-a interesat, așa că au făcut după capul lor și a ieșit ce constatăm acum: curg lunar facturi de o jumătate de milion de lei. Ce nu pot să înțeleg nici în ruptul capului este de ce nu au corectat hotărârea greșită imediat după ce a venit prima factură?”, a declarat George Scripcaru.
Totodată, acesta a explicat și de ce nu a fost votată rectificarea bugetară de luna trecută. „Coliban a cerut Consiliului Local rectificare bugetară ca să poată plăti facturile penalizatoare!!! Cum adică? În loc să corectezi greșeala ca să nu mai vină facturi, tu vrei bani să le plătești? Normal că n-au votat consilierii locali așa ceva. Ați înțeles acum de ce se tăvăleau useriștii în frunte cu Coliban că nu le-a trecut rectificarea?”, a menționat George Scripcaru.
Tarifele ar fi trebuit să scadă acum cu 4 lei/persoană, dacă se încasau banii din reciclare
Primarul ales a subliniat faptul că un oraș de nivelul Brașovului trebuie să câștige din sortarea și reciclarea deșeurilor, nu să iasă în pierdere, iar cetățenii să plătească tarife mult mai mici pentru aceste servicii. „Nerespectarea mecanismului prin care se plătesc și se decontează serviciile de salubrizare, colectare, sortare, valorificare a deșeurilor este un subiect complex și nu îmi propun să plictisesc pe nimeni cu detalii, dar oameni cu capul pe umeri, care știu meserie și au intenții bune, pot folosi tot acest sistem de gestiune a deșeurilor în folosul comunității. Practic, faptul că la Brașov se face colectare selectivă, sortare și valorificare, ne poate aduce venituri, în sensul că banii obținuți din deșeurile noastre se întorc la noi prin facturi mai mici la serviciile de salubrizare. Dacă lucrurile s-ar fi făcut corect, am fi plătit acum cu patru lei de persoană mai puțin pe lună pentru serviciile de salubrizare”, a mai precizat George Scripcaru.
Un tarif obligatoriu, omis de edili
După cum ne-au declarat reprezentanții ADI ISO Mediu, în conformitate cu un ordin al ANRC, din acest an, în tariful de colectare a deșeurilor menajere pe care îl plătește fiecare persoană trebuia inclusă și componenta de 860 lei/tonă, fără TVA, pentru sortarea deșeurilor. ADI ISO Mediu a transmis Primăriei Brașov tariful pe activitatea de sortare cu 3 luni înainte respectiv în luna septembrie 202 (în cuantum de 860 lei/tonă), dar în taxa finală a fost prins cu cost zero. De cealaltă parte, tariful de colectare reciclabil, tot de 860lei/tonă, a fost prins în facturile emise către utilizatori.
Spre exemplu o Factura de Salubritate Emisă de operatori din Cluj Sau Iași are incluse următoarele activități: colectare menajer, depozitare menajer, taxa pe economie circulară, colectare reciclabil, sortare reciclabil, depozitare refuz de Sortare și taxa economie circulară refuz de Sortare.
Un comentariu
vine „specialistul” și rezolva problema😂😂