Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS a prezentat un document despre rețeaua informativă a Securității în anul 1969. „Turnători” au existat dintotdeauna, dar în perioada comunistă această îndeletnicire a luat proporţii inimaginabile. Avizi după avantaje sau şantajaţi de securitate, indivizi fără scrupule au colaborat, zugrăvindu-şi în culori vii prietenii, colegii, vecinii. În arhive se păstrează sute de note informative din perioada cea mai neagră a României.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS a prezentat un document despre rețeaua informativă a Securității la nivelul anului 1969.
” Câți români făceau parte din rețeaua informativă a Securității? O întrebare care stârnește ample discuții și controverse în continuare. De la exagerări de tipul „din doi români, unul era turnător la Securitate”, până la negarea eficienței și importanței rețelei informative sau la găsirea de circumstanțe atenuante și scuze pentru fiecare caz ajuns în discuția publică. Putem oferi un răspuns la această întrebare prezentând o statistică de etapă. Conform evidențelor întocmite chiar de către Securitate pentru uz intern, în luna decembrie 1969 rețeaua informativă era alcătuită din 83.410 persoane, dintre care 66.144 acționau în mediul urban, în timp ce 17.266 supravegheau mediul rural.
Din datele oficiale, populația totală a României în anul 1969 era de aproximativ 19.700.000 persoane”, arată CNSAS în postarea pe Facebook.
Din ciferele prezentate de CNSAS reiese că în afară de rețeaua activă, mai erau 45.145 colaboratori, 2.882 rezidenți și 7.754 case gazdă.