În țara noastră sunt în jur de 8.000 de urși, dublu față de cât ar fi optim, iar agențiile de turism s-au gândit să profite de acest lucru. Turiștii, mai ales cei străini pot cumpăra o experiență de tipul „Safari cu urși”, pe Transfăgărășan.
Turiștii străini veniți în România sunt cei care ar putea gusta o astfel de experiență, care durează 12 ore și costă peste o sută de dolari pentru un adult: „Safari cu urși lângă Cetatea Poenari”.
„Descoperiți frumusețea drumului de munte Transfăgărășan, chiar dacă nu aveți propria mașină, în acest tur cu un grup mic din București. Înainte de a ajunge pe celebrul drum, vă veți opri pe drum la Cetatea Poenari pentru a afla istoria acesteia cu Vlad Țepeș. În munți, veți opri la punctele de vedere panoramice și o să vizitați Barajul Vidraru și Lacul Vidraru. Există o limită de șapte pasageri în acest tur în grup mic.”, sună anunțul de pe Tripadvisor.
„Vă garantăm că veți vedea urși bruni sălbatici, din mai până în octombrie.”, susțin organizatorii.
„Pe drum vom întâlni urși bruni sălbatici”, mai spun ei.
Nu este singurul anunț pentru o astfel de experiență de pe motorul de căutare TripAdvisor.
Turiștii străini, entuziasmați de ce văd
Prețul pornește de la 44 $ , în jur de 200 de lei, și poate ajunge la peste 100 $. De exemplu, pentru luna august, un astfel de tur costă 112 dolari, adică puțin peste 500 de lei, potrivit informațiilor preluate de Adevărul.
Turiștii, de prin toate colțurile lumii, sunt foarte încântați de experiență, majoritatea au pus alături de comentariile favorabile și poze cu urșii surprinși pe Transfăgărășan.
„O mare oportunitate de a vedea urși bruni. Am văzut 10, inclusiv câteva mame cu puii lor (am mers în iulie). Turul este bine organizat și se desfășoară conform planului.”, a scris Julio, un vizitator din Guatemala, care a vizitat țara noastră la jumătatea lunii iulie.
„În ciuda tuturor recenziilor, am fost puțin sceptici cu privire la posibilitatea de a vedea urși, dar am sfârșit prin a vedea o mulțime de urși (și pui de urs!). Urșii sunt atât de obișnuiți cu oamenii, încât doar se relaxează pe marginea drumului și nu se supără să li se facă poze (de la o distanță sigură).”, a povestit cineva care a vizitat la sfârșitul lui iunie țara noastră.
Fotografiile postate în review-urile de pe TripAdvisor arată cât de aproape s-au aflat turiștii de urși.
„Un urs hrănit, e un urs mort”
Prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, avertizează că noua atracție turistică este periculoasă.
„E o mare prostie, un urs hrănit, e un urs mort. Se obișnuiește cu omul, e habituat, pe urmă vrea să ia mâncarea de la om când îl vede și atacă oameni. Turiștii n-au ce căuta să dea de mâncare la urși, să se dea jos și să îi fotografieze. Se pun singurii în pericol, e o idioțenie enormă. Ar trebui amendați de Jandarmerie inclusiv cei care vând astfel de pachete. Jandarmeria ar trebui să îi amendeze, trebuie să dea amenzi, dar a dat Direcției Silvice că nu le dă mâncare, deși Ministerul Mediului le-a spus să nu le dea de mâncare pentru a nu-i habitua, pentru a nu se înmulți și mai mult.”, a declarat Ovidiu Ionescu pentru „Adevărul”.
Urșii vor asocia oamenii cu hrana, așa cum se întâmplă deja.
„Îi învață că omul este o sursă de hrană și se va duce către om să-și ia hrană, el știe că omul îi dă de mâncare și atunci, mai devreme sau mai târziu, va ataca un om și va trebui să fie împușcat. Cei care hrănesc urșii, pun în pericol și oamenii, dar practic condamnă la moarte și urșii.”, adaugă specialistul.
În plus, un astfel de comportament nici nu respectă aceste animale, ci încurajează cerșitul. Practic, urșii ajung să nu e mai sperie de oameni. „Absolut. Aici am ajuns, pentru că am oprit vânătoarea de opt ani de zile, ei nu se mai tem de om. Iar pe om îl vad ca pe un animal handicapat care până la urmă poate fi și bun de mâncat. Că … de ce n-ar fi?”, a mai spus Ovidiu Ionescu.
Recent, o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs pe un traseu montan din apropierea staţiunii Buşteni din judeţul Prahova.