Produsele alimentare vin, adesea, cu un anumit tip de dată de expirare. Producătorii și magazinele folosesc, uneori, formulări diferite pentru a marca momentul când un produs expiră. Însă, potrivit webmd.com, nu întotdeauna datele de expirare înseamnă că un anumit aliment nu mai este bun de mâncat.
Datele inscripționate pe etichetele produselor alimentare nu sunt, de obicei, legate de deteriorarea acestora. Ele vă spun cât timp alimentele păstrează cel mai bun gust și textură. De exemplu, legea federală din SUA nu impune date de calitate a alimentelor, cu excepția formulelor pentru sugari.
Ce înseamnă data limită de vânzare a alimentelor
Produsele refrigerate au trecute pe etichetă, cel mai adesea, datele de expirare. Magazinele folosesc această dată pentru a ști când să scoată produsele de pe rafturi. Însă alimentele respective se pot consuma și după data limită de vânzare. De exemplu, produsele lactate sunt bune încă o săptămână după această dată. Ouăle sunt sigure timp de trei până la cinci săptămâni după data limită de vânzare. Exemple de alimente care au termen de vânzare includ: lapte, Iaurt, ouă, carne, mixuri de salate
Data expirării înseamnă data de la care aceste alimente nu mai au aceleași proprietăți
Datele de expirare ale unor produse alimentare folosesc expresii precum „expiră pe” sau „nu utilizați după”. Datele de expirare sunt utilizate pentru produsele alimentare precum: formule pentru sugari, mâncare pentru copii, vitamine, medicamente fără prescripție medicală, amestecul de tort, praf de copt, drojdie.
Aceste produse au termen de valabilitate deoarece este posibil să nu mai funcționeze la fel după data indicată. Drojdia poate să nu mai fie la fel de eficientă. Este posibil ca medicamentele să nu ofere aceleași rezultate și ca amestecurile pentru copt, gemurile și jeleurile să nu aibă textura dorită.
Data asigurării calității alimentelor înseamnă că pot fi mâncate, dar e posibil să nu mai aibă același gust
Producătorii și comercianții cu amănuntul folosesc această formulare pentru produsele cu termen lung de valabilitate. Produsele alimentare pot fi bune și după data asigurării calității, dar acestea pot pierde din aromă sau textură. Rețineți: calitatea nu este același lucru cu siguranța. Produsele alimentare cu date de asigurare a calității includ: macaroane cu brânză la cutie, supe la cutie, produse de panificație, cereale, unt de arahide, maioneză
Cum trebuie să păstrezi alimentele pentru a beneficia cât mai mult de ele
Odată ce mâncarea ajunge la tine în casă, este bună pentru o anumită perioadă de timp.
- Laptele este bun timp de 7 zile în frigider. Păstrează-l în spatele altor produse depozitate în frigider, pentru a beneficia de cele mai scăzute temperaturi.
- Ouăle sunt bune pentru 3 până la 5 săptămâni
- Carnea tocată și carnea de pasăre sunt bune pentru 1 sau 2 zile în frigider. Dacă intenționezi să o utilizezi mai târziu după ce ai cumpărat-o, aceasta trebuie să fie congelată imediat după ce ai adus-o de la magazin.
- Carnea de vită și carnea de pasăre fierte sunt bune pentru 3 până la 4 zile, când sunt păstrate în frigider.
- Orezul uscat sau pastele sunt bune pentru 1 până la 2 ani, în cămară. Odată pregătite, sunt bune pentru 3 până la 4 zile, în frigider.
- Fripturile sunt bune pentru 3 până la 5 zile, în frigider.
- Fructele conservate sunt bune pentru 12 până la 18 luni, în cămară. Odată deschise conservele, produsul este bun timp de 5 până la 7 zile, dacă este păstrat la frigider.
Cum eviți irosirea alimentelor
S-ar putea să te simți tentat să arunci mâncarea după ce aceasta depășește data de expirare. Mulți oameni cred că mâncarea îi îmbolnăvește după data de expirare, însă bolile alimentare nu sunt rezultatul degradării naturale. Bacteriile cresc în alimente contaminate, așa că asigură-te că depozitezi alimentele în mod corespunzător.
Dacă mâncarea rămâne la temperatura camerei mai mult de 2 ore, arunc-o. După pregătirea unei mese, depozitează rapid resturile, pentru a evita contaminarea. De asemenea, menține blaturile și suprafețele de pregătire a alimentelor curate și fără bacterii dăunătoare.
Dacă nu intenționezi să folosești alimente imediat, congelează-le. Bacteriile nu pot crește la temperaturi de îngheț, așa că înghețarea prelungește perioada de valabilitate a alimentelor. Poți îngheța laptele, pâinea și brânza.