Profitul restaurantelor din România e pe minus pentru prima oară de la pandemie. Numărul angajaților din localuri a atins însă un nivel record.
Totuși, există interes față de această industrie. În 2022, deja înregistram cu 6.000 mai multe restaurante decât înainte de pandemie.
Concluziile de acum 2023 a înregistrat cea mai mică creștere anuală (2%) a numărului de restaurante active. Este pentru prima oară după pandemie când profitul restaurantelor scade (- 12%). Deși profitul a scăzut în 2023, numărul angajaților din localuri a crescut cu 1%, atingând un nivel record. În topul celor mai profitabile orașe din România, Voluntari se află pe locul 12, înregistrând un profit de peste 6,7 milioane de euro și depășind alte orașe mai mari precum Arad, Galați sau Ploiești, conform Bookhingam 2023 a înregistrat cea mai mică creștere anuală (2%) a numărului de restaurante active
Puțin peste 27,000 de firme sub codul CAEN 56XX figurau drept active în România, anul trecut. Evoluția din 2022 în 2023 arată cea mai mică creștere anuală a numărului de firme active, înregistrată din 2008 până acum – de 2% (de la 26,611 în 2022, la 27,045 firme active în 2023). Dacă după pandemie s-au înregistrat creșteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 se dovedește a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa.
„În opinia mea, creșterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive și ambele țin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă și lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcționare a industriei ospitalității”, a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School Este pentru prima oară după pandemie când profitul restaurantelor scade (- 12%)
Profitul restaurantelor din România a fluctuat de-a lungul anilor. În 2009, criza financiară s-a făcut vizibilă și în domeniul HoReCa, printr-o scădere de 16%. Din 2013, profitul a ajuns din nou pe plus, în 2015 înregistrând cea mai mare creștere dintotdeauna – de 153% față de anul anterior. Profitul a evoluat constant până în anul pandemic, când a scăzut brusc cu 40% – o diferență de peste 200 milioane de € față de anul 2019. O analiză realizată în 2021 arăta că profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus, a scăzut cu 47% în acea perioadă. Totuși, odată cu ridicarea restricțiilor, vânzările din restaurante, baruri și cafenele au crescut semnificativ în 2021 – cu 57% față de anul anterior – România înregistrând cea mai semnificativă majorare din Uniunea Europeană. Acum, în 2023, e primul an după pandemie când profitul restaurantelor scade din nou – cu 12% față de 2022.
Citiți mai multe detalii, pe profit.ro.
2 comentarii
Restaurantele ar trebui sa revizuiasca preturile, și sa crească calitatea serviciilor! Prețurile sunt exagerat de mari raportate la calitate și țara!
Restaurantele ar trebui sa revizuiasca preturile, și sa crească calitatea serviciilor! Prețurile sunt exagerat de mari raportate la calitate și țara, iar patronii sa mai renunțe la o parte din profiturile lor ca să nu falimenteze!