În fiecare vară cei care aleg să își petreacă concediul pe litoralul românesc au parte de o provocare: prețurile exagerate. Atât la cazare, cât și la mâncare. Din majoritatea recenziilor turiștilor reiese că o masă de prânz începe de la 100 de lei de persoană. Practic, antreprenorii de pe litoral vor să se îmbogățească în cele două-trei luni de sezon estival. Dar brașovenii de la Carmolimp, cei care au berăria Poftă sau Foame din Brașov, sunt pe cale să le strice „șmecheria”. Au deschis o berărie Poftă sau Foame și în Vama Veche, iar la restaurantul brașovenilor găsești ciorba de burtă la 10 lei și un meniu cu mici, cartofi prajiți și o băutură la alegere la 29 de lei. În curând va aplica aceeași rețetă de business și în Mamaia, unde ciorba de burtă va costa doar 5 lei. De ce? Pentru că vrea să dea o lecție.
O masă corectă de prânz: 39 de lei
Deschisă la jumătatea lunii iunie în Vama Veche, terasa ”Berăria Poftă sau foame” atrage atenția cu două anunțuri de pe panourile de la intrare: ”Mărimea contează? Micii noștri au 20 cm” și anunțul că între 11 și 15 este Happy Hours. În aceast interval de timp, zilnic, o ciorbă de burtă, spre exemplu, costă 10 lei. O porție de mici cu cartofi prăjiți și o băutură la alegere costă 29 de lei. Practic, poți lua o masă de prânz consistentă cu 39 de lei. Adaugi bacșișul și ajungi la sub 50 de lei.
Șoneriu spune că a început cu litoralul românesc pentru că este foarte atașat de el.
”Familia mea are casă în Eforie și eu, de când mă știu, vin an de an pe litoral. Doar în 1995 nu am fost pentru că eram la studii în Statele Unite. Sunt foarte atașat de zona asta și văd cum se împuținează turișitii în fiecare an din cauza acestor prețuri prohibitive la servicii”, explică antreprenorului.
Berăria din Vama Veche are o terasă de 250 de scaune, iar anul viitor are în plan să o extindă până la 900 de scaune. La prânz este efectiv coadă pentru a prinde o masă. Nici măcar nu este de mirare în condițiile în care aici o ciorbă costă 10 lei, iar 100 de metri mai încolo o cumperi cu 43 de lei.
Salariu de ospătar la Poftă sau Foame: 6.500 de lei net
”În prima lună de la deschidere am vândut de 100.000 de euro și vom încheia vara cu vreo 350.000 de euro cifră de afaceri. Suntem în grafic. Planul pentru anul viitor este încheiem sezonul cu vânzări de două milioane de euro”, explică Șoneriu.
Are 25 de angajați la Vama Veche, toți aduși din Brașov. Spune că nu are problemele cu fidelizarea lor și că, în general, el nu are bătăi de cap cu resursa umană, așa cum se plâng majoritatea antreprenorilor din HoReCa. Care este secretul?
”Sunt corect cu ei. Cu sporul pe care îl primesc pentru că au acceptat să vină să lucreze pe litoral pot ajunge la 6500 de lei salariu, la care se mai adaugă tips-urile. Pleacă în medie cu 10.000 de lei lunar și le asigur și cazare și masă. Sunt foarte flexibil și cu programul lor. Sunt zile în care un ospătar lucrează doar trei ore. De ce? Pentru că sunt ore de vârf și ore în care ai nevoie doar de un sau doi pe terasă. Nu are rost să îi țin pe toți la muncă degeaba, așa că îi las să se ducă la plajă sau în cluburi. Sunt terase pe litoral care plătesc banii abia la final de sezon. Până atunci, angajații stau pe banii lor. Dacă un ospătar vrea să plece acasă la jumătatea lui august, el nu primește niciun ban. Eu le dau salariul lunar”, explică antreprenorul brașovean Valentin Șoneriu, într-un interviu acordat publicației infofinaciar.ro
Starea de spirit a angajaților este esențială
Valentin Șoneriu spune că foarte importantă este starea de bine a ospătarilor:
”Am făcut un calcul in restaurantul din Brașov. În fiecare minut, în perioadele de vârf, vindem de 2.200 de lei. Dacă un ospătar pierde 10 minute în fiecare oră pentru că se mișcă prea încet sau că pierdem timpul pe la țigări, noi încasăm cu 22.000 de lei mai puțin. Așa că este foarte important pentru mine că ei să aibă o stare bună”.
Șoneriu are de gând să se extindă anul viitor în majoritatea stațiunilor de pe litoral, cu aceeași „rețetă”. Anul acesta, în luna august, va mai deschide un astfel de local în Mamaia. Și aici vine supriza. Va vinde ciorba cu aproximativ cinci lei în acest sezon.
Antreprenorul brașovean spune că i s-au pus atâtea piedici în perioada de amenajare a localului, încât s-a ambiționat să le dea o lecție antreprenorilor care au făcut totul ca el să nu deschidă în Mamaia. Restaurantul era prevăzut pentru deschidere la jumătate lui iulie și momentul a fost amânat până la jumătatea lui august, din cauza acestor piedici.
”Prețul cu care livrez eu ciorba de burtă făcută în fabrica din Brașov este de aproximativ cinci lei pentru o porție. Cu cinci lei voi vinde și eu anul acesta în Mamaia”, spune antreprenorul.
El spune că doar așa se poate schimba atmosfera de la litoralul românesc. Să vină oameni care știu bine acest business și știu că pot câștiga bine și cu prețuri decente. În acel moment, ceilalți au două variante: revin cu picioarele pe pământ sau trag obloanele. Practic, un brașovean îndrăgostit de Marea Neagră și-a pus în cap să reseteze jocurile pe litoralul românesc.
Antreprenorul brașovean Valentin Șoneriu a făcut furori anul acesta cu 2 proiecte, prezentate pe larg de Biz Brașov la acel timp: deschiderea unei linii de producție a „ciorbei la pungă”, un concept unic și care a generat un imens interes în sistemul HORECA și „Micii românești pe Broadway”, o acțiune prin care Valentin Șoneriu a popularizat micii românești pe unul din cele mai renumite bulevarde din lume, Broadway, New York, cu ocazia evenimentului “Romania Day on Broadway”, care a avut loc la mijlocul lunii iunie în Statele Unite.
3 comentarii
Felicitări și succes! Spargeți valurile hoției!
Bravo
Felicitări omule!Un sfat:Ai grija pe unde mergi,dormi,în general uita te in spate!!