Bazinul Olimpic al Brașovului a fost închis în plin sezon de vară pentru derularea unor lucrări de reabilitare. Acestea ar urma să se încheie, cel puțin teoretic, în data de 30 septembrie, în conformitate cu înțelegerea pe care administratorul bazinului, Direcția de Administrare a Infrastructurii Sportive Brașov, a semnat-o cu constructorul. Situația a fost semnalată public de către primarul ales George Scripcaru care a criticat atât faptul că lucrările se derulează în plină vară, când este un flux mare de amatori de înot, cât și că lucrările au fost încredințate prin negociere directă unui constructor cu un singur angajat. „În toiul verii, Bazinul Olimpic a fost închis și va rămâne cu ușile ferecate două luni, adică până în 30 septembrie. Dacă vreți să înotați în vara asta în bazinul public, să știți că ați avut ghinion. Și, ca de obicei, lucrările au fost date prin atribuire directă unei firme din… Cluj! De unde altundeva ar fi putut să fie, doar toate achizițiile Primăriei Brașov s-au făcut în acești ani prin atribuire directă de la firme din Cluj. Acolo cineva numără banii brașovenilor. Oamenii nu sunt proști și știu să caute, iar în acest caz miroase rău a aranjament”, a remarcat primarul ales.
Potrivit datelor de pe portalul de licitații publice pentru derularea lucrărilor a fost semnat un contract în valoare de 526.393 lei fără TVA, respectiv 626.407,67 lei cu TVA cu firma Pool Master Group din Cluj. Conform contractului, renovarea presupune decopertarea finisajului actual al gresiei perimetrale, motarea noului liner, a gresiei perimetrale, grătarului perimetral și gresiei de după rigolă, atât pentru bazinul mic, cât și pentru bazinul mare.
În conformitate cu datele Ministerului Finanțelor, firma din Cluj a avut anul trecut și acum doi ani, doar un singur angajat (și câte doi angajați în 2020 și 2021), afaceri de 3.724.784 lei, un profit de 345.439 lei și datorii de 1,1 milioane lei.
Modificarea prevederilor contractuale ar duce la litigii
BizBrașov a solicitat Direcției de Administrare a Infrastructurii Sportive Brașov un punct de vedere cu privire la această situație care i-a nemulțumit atât pe cei care practică înot de performanță, cât și pe părinții care își dăduseră copiii la cursurile de înot de la bazin pe perioada vacanței, mai ales că Brașovul este deficitar la capitolul piscine și ștranduri publice, iar cele private nu au neapărat o infrastructură optimă pentru astfel de lecții.
Astfel, conducerea Direcției ne-a transmis că decizia execuției acestor lucrări s-a luat de către directorul interimar de la acea vreme, Tudor Cornel Dan, „ probabil sau mai mult ca sigur după consultări cu conducerea Primăriei Brașov”. Acesta și-a întrerupt activitatea însă începând cu 2 iulie 2024. În ceea ce privește modificarea termenelor prevăzute în contract, acest lucru nu este posibil, deoarece ar atrage după sine o serie de litigii. „Atât timp cât există un contract în derulare ca și perioadă de timp, acesta nu poate fi decalat, deoarece ar putea să intervină litigii cu societatea căreia i-a fost atribuit contractul, fapt ce ar putea să declanșeze alte implicații juridice. Referitor la societatea respectivă, vă comunicăm că achiziția a fost făcută din catalogul electronic (SICAP), cu respectarea prevederilor și procedurilor legale în vigoare. Din punctul nostru de vedere, atât timp cât societatea contractantă se achită de prevederile contractuale și se încadrează în termenii contractuali stabiliți, nu considerăm că la acest moment ar exista o situație care să prejudicieze Direcția Administrare Infrastructură Sportivă (DAIS) Brașov”, au precizat reprezentanții instituției. În ceea ce privește urgența semnării unui contract prin negociere directă, conducerea DAIS nu ne-a putut oferi un răspuns precizând că fostul director a fost cel care a decis urgența semnării contractului.
Un comentariu
In plina vara se poate inota la orci strand in aer liber. Cand trebuia inchis pentru renovari? Primavara? Toamna? Poate iarna? Pe timpul sezonului competitional?