Societatea de Termoficare din Oradea produce cea mai ieftină gigacalorie din România, la prețul de 477 de lei. Urmează Societatea de Termoficare din Ploiești, cu 720 de lei și Societatea de Termoficare din Brașov, cu 754 de lei.
Asta nu înseamnă însă că orădenii plătesc cel mai puțin pentru energia termică pe care o consumă, tariful plătit de aceștia fiind de 397 de lei pentru o gigacalorie, restul de 80 de lei până la 477 de lei fiind subvenția acordată de municipalitate. Mai mult decât orădenii plătesc arădenii – 398 de lei/gigacalorie, băcăuanii – 444 de lei/gigacalorie, clujenii și craiovenii – 448 de lei/gigacalorie și timișorenii – 484 de lei/gigacalorie.
Mai puțin plătesc ploieștenii – 223 de lei, restul până la 720 de lei (497 de lei) fiind subvenția acordată de primărie.
Brașovenii plătesc 264 de lei, cu o subvenție de 490 de lei ajungând la un preț de producție de 754 de lei.
În ceea ce privește subvențiile acordate de municipalitățile care furnizează energiei termică în sistem centralizat, cea mai mică este acordată de Oradea – 17%, urmată de Craiova – 44%, Cluj Napoca – 53%, Iași – 59%. La Brașov, subvenția este destul de mare, de 64% din preț, ca și în Capitală.
Municipalitățile care acordă subvenții mai mici, preferă să investească mai mult în reabilitarea rețelelor de termoficare, lucru care nu prea s-a mai întâmplat la Brașov în ultimii ani.
Tot mai puțini clienți la sistemul centralizat în Brașov
La Brașov, numărul de abonați a scăzut considerabil, și singurele noi branșări notabile sunt în cazul unor instituții publice (cum ar fi de exemplu pavilionul Tractorul al Spitalului Județean). În ceea ce privește partea rezidențială, numărul apartamentelor care primesc apă caldă și căldură de la rețeaua de termoficare a scăzut cu peste 260 în ultimii doi ani, de la 5.384, la 5.121, potrivit datelor transmise de SPLT la solicitarea BizBrașov. Față de anul 2022, la rețeaua publică s-au mai branșat doar 3 instituții publice (ajungându-se la un total de 11 abonați din această categorie) și un agent economic (în total fiind 44 de firme care primesc apă caldă și căldură de la SPLT).
2 comentarii
Bani aruncați pe vestigii comuniste.
Sistemul trebuie desființat demult
Nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord sa contribui cu banii mei la aceasta hotie (subventie)!! O sa incerc cumva sa-mi rascumpar banii mei!!!!