Regiunea Valencia din Spania va impune amenzi de până la 600.000 de euro pentru închirierile pe termen scurt fără licență și pe piața neagră și pentru apartamentele de tip Airbnb. Aceasta este o încercare de a stopa turismul excesiv în zonă, care, de asemenea, a exercitat o presiune suplimentară asupra facilităților publice locale și a determinat creșterea prețurilor de închiriere în principalele destinații turistice europene, scrie Euronews.
Potrivit Airbtics, o companie de analiză a Airbnb, media Airbnb sau a locuințelor de închiriat pe termen scurt din Valencia are o rată medie de ocupare de 79%, fiind rezervată pentru 288 de nopți pe an. Cu o rată zilnică medie de 93 euro, în 2023, gazdele au înregistrat un venit de aproximativ 27 000 EUR pentru întregul an.
La data de 15 aprilie a acestui an, existau 9.128 de anunțuri Airbnb active, potrivit Airbtics. Cu toate acestea, piața închirierilor pe termen scurt din Spania include mai multe apartamente în afară de Airbnb. Ca atare, este deja o piață foarte bine stabilită și care joacă un rol cheie în susținerea economiei locale.
Economia subterană provoacă preocupări îngrijorătoare în materie de siguranță
În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de chirii pe piața neagră, determinată atât de proprietarii locali, cât și de expatriații străini care doresc să intre pe piața profitabilă a închirierilor pe termen scurt din Spania. Un oficial din domeniul turismului din Valencia a vorbit despre aceste închirieri pe piața neagră, conform Financial Times:
“Nu putem permite niciun fel de economie subterană în domeniul cazării. Acestea scapă oricărui tip de control. Evident, nu plătesc impozite. Nu știm dacă proprietarii își îndeplinesc obligațiile față de lucrătorii lor. Dar principalul lucru este siguranța. Ei nu respectă obligația de a comunica autorităților identitatea clienților. Nu știm dacă respectă normele privind incendiile, situațiile de urgență, planurile de evacuare.”
În prezent, Valencia cere proprietarilor de apartamente închiriate pe termen scurt să dețină o licență turistică de la Registrul de turism din Valencia. Pentru a obține această licență, aceștia trebuie să prezinte informații esențiale, cum ar fi detaliile proprietății, utilizarea prevăzută a proprietății, respectarea standardelor de calitate și siguranță și detaliile proprietarului. Alte documente necesare includ dovada proprietății, planurile proprietății, certificatele de eficiență energetică, dovada asigurării și multe altele.
Valencia este ultima dintr-o listă de orașe turistice favorite din Europa, precum Lisabona, Barcelona, Veneția și Split, care au anunțat măsuri de control a turismului excesiv.
Un comentariu
Au inceput si ei sa isi dea seama ca „uberizarea” economiei nu este neparat un lucru bun…asteptam sa vedem ce se intampla si in RO ca si aici este cam tot pe acolo…