Proaspăt campion olimpic, David Popovici a obținut două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris: cea de aur la 200 de metri liber și bronz la proba de 100 de metri liber.
Chiar dacă pare greu de crezut, tânărul de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu o mină serioasă și vizibil emoționat în momentele în care răsuna imnul României la Paris, a fost un copil năzdrăvan.
Inițial, la vârsta de 4 ani, înotul a fost pentru David terapie. Diagnosticat cu o scolioză în stadiu incipient, medicii le-au recomandat părinților să îl dea la înot pentru a corecta această deformare a coloanei vertebrale. Ca foarte mulți părinți, de altfel, tatăl lui David Popovici a considerat că, dincolo de efectul terapeutic, înotul este un sport din care copiii au foarte multe de câștigat pentru tot restul vieții lor. De la dezvoltarea armonioasă a corpului și o imunitate puternică până la salvarea vieții într-o situație extremă, scrie totuldespremame.ro.
Într-un interviu publicat de site-ul Asociației Presei Sportive din România, Mihai Popovici, tatăl lui David, declara că alesese înotul pentru copiii săi (David mai are un frate, cu 8 ani mai mare), încă dinainte ca aceștia să se nască, văzând cât de armonios se dezvoltă copiii care practică acest sport.
De la plăcere la performanță
Cinci ani mai târziu, ceea ce a început pentru David ca terapie s-a transformat în antrenamente pentru înot de performanță, cu tot cu disciplina pe care acesta o impune. Însă părinții campionului de azi au avut înțelepciunea de a nu pune presiune pe el, în vederea obținerii de rezultate remarcabile. David se antrena din proprie voință și înota pur și simplu de plăcere. „Nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată, indiferent pe ce loc ieșea în concurs. Oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare data”, a mai adaugat Mihai Popovici pentru sursa citată.
Rezultatele de azi ale foarte tânărului campion olimpic sunt propriul merit. Ele sunt obținute datorită talentului său ieșit din comun, dar mai ales efortului constant pe care îl depune, al seriozității și disciplinei pe care și le-a autoimpus. Și, nu în ultimul rând, este și meritul părinților, care l-au îndrumat spre performanță fără a pune presiune și l-au sprijinit necondiționat. În prezent, atât mama cât și tatăl lui David Popovici fac parte din staff-ul acestuia.
Bețele, pietrele și gândacii, jucăriile preferate
David a fost un copil ca oricare altul, căruia nu i-au fost străine boacănele și năzdrăvăniile. Chiar el a povestit, în urmă cu trei ani, într-un interviu acordat SteauaTV, că nu și-a dorit niciodată jucării, mașini sau jocuri video. Ca să fie fericit, îi era suficient să se cațere în copaci și să se joace cu pietre, bețe și orice găsea prin parcuri și grădini. Potrivit propriei declarații, partenerii lui preferați de joacă erau… gândacii, pe care îi aducea acasă, spre disperarea părinților. „Am fost un copil ciudat!”, spune el în interviul menționat.
Cu sinceritatea celui care încă are un suflet de copil și se amuză de boroboațele pe care le făcea, David a mai povestit că avea obiceiul să răstoarne gunoiul și să mănânce din el. Cu o copilărie dedicată sportului, David nu a sărbătorit ziua de 1 Iunie decât într-un singur an. Atunci când a mers împreună cu părinții în Orășelul Copiilor și toți trei au mâncat pizza așezați pe o bordură.
Sursa: totuldespremame.ro.