
Cadrele didactice care predau la clasele V-XII trebuie să își structureze modalitățile de predare în funcție de experiențele de viață și interesele de cunoaștere ale copiilor, potrivit profilului profesorului din învățământul liceal. Acesta este parte a proiectului referitor la profilul și standardele profesionale ale profesorului din învățământul preuniversitar, pus în consultare publică de Ministerul Educației.
Potrivit competențelor încadrate în domeniul D2 – Curriculum și proces didactic, o responsabilitate a profesorului este cea de a construi „contexte de învățare autentică, prin abordări integrate, în acord cu profilul de formare, în care elevii își valorifică experiențele de viață și construiesc pornind de la interesele lor de cunoaștere”.
Profesorul trebuie să cultive și valori morale elevilor, nu doar să predea, se menționează în profilul acestuia, la domeniul „Mediu de învățare și stare de bine” (D3): „Stabilește și menține rutinele și regulile comportamentale/ de organizare a activităților educaționale, facilitând
responsabilizarea elevilor, respectul reciproc și relațiile de încredere”.
În plus, acesta trebuie să încurajeze respectul pentru mediu și dezvoltare sustenabilă, dându-le elevilor un exemplu prin propriile acțiuni. Cadrele didactice trebuie să promoveze „educația pentru mediu și să susțină implicarea civică în dezvoltarea sustenabilă a comunității, oferind elevilor un exemplu de comportament responsabil”, potrivit uneia dintre competențele din secțiunea dedicată domeniului „Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea” (D4).
Proiectul „Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar” pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, în documentul de mai jos