Trecut în rândul sfinților de Biserica Ortodoxă Română, Arsenie Boca a devenit, mai ales după moartea sa, subiectul unor relatări exagerate despre minunile pe care le-ar fi săvârșit. A fost, la rândul lui, martor al unor întâmplări stranii.
Încă din anii ‘90, duhovnicul Arsenie Boca a fost numit de numeroși români „sfântul Ardealului”, chiar dacă trecerea sa în rândul sfinților a fost aprobată de Biserica Ortodoxă Română abia zilele trecute.
Al doilea sfânt de la Mănăstirea Prislop
Odată cu canonizarea sa, mănăstirea Prislop din Hunedoara are doi sfinți: sfântul Arsenie de la Prislop și sfântul Ioan de la Prislop – cel de-al doilea, de asemenea, călugăr, fiind canonizat la începutul anilor ‘90.
Despre pustnicul Ioan se spune că a trăit în urmă cu cinci secole într-un sat din Ţara Haţegului, şi a intrat de tânăr în obştea călugărilor.
Sihastrul Ioan şi-a săpat singur în stâncă o chilie întunecoasă şi s-a retras în singurătate. Nu se cunosc informaţii despre cât a trăit Ioan şi nici unde a fost înmormântat, însă chilia sa, devenită loc de rugăciune pentru vizitatorii mănăstirii, este dovada existenţei sale.
Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat în 1992 şi este sărbătorit în 13 septembrie, cu o zi înainte de hramul mănăstirii. Este mai puțin popular decât „Sfântul Ardealului”, al cărui mormânt, aflat în apropierea fostei chilii a lui Ioan, a devenit loc de pelerinaj pentru numeroși români.
Arsenie Boca a devenit mult mai cunoscut românilor ca pustnicul medieval, mai ales după moartea sa, din 28 noiembrie 1989.
Citiți mai multe detalii, pe adevarul.ro.