Canicula se poate dovedi periculoasă pentru prietenii noștri blănoși. „Dacă este foarte cald pentru tine, atunci cel mai probabil este și mai cald pentru animalul tău”, a spus Michael San Filippo, purtător de cuvânt al American Veterinary Medical Association pentru publicația NPR. În acest sens, Crucea Roșie Americană și NPR vin cu câteva recomandări pentru a-ți ajuta animalele de companie să rămână în siguranță în perioadele cu temperaturi extreme.
- Nu-ți lăsa animalul într-un vehicul fierbinte, nici măcar pentru câteva minute. Temperatura dinăuntrul mașinii poate ajunge rapid la 49°C, chiar și cu ferestrele deschise.
- Poți tunde părul mai lung al câinelui, dar nu îl rade niciodată complet, chiar dacă ai avea tentația să faci asta. Pentru unii câini, cum ar fi golden retriever, Pomeranian sau husky, acel „dublu strat de blană” al lor îi protejează inclusiv de căldură, deci să-i tunzi complet ar însemna să-i expui la temperaturile ridicate și la arsuri solare.
- Piaptănă pisicile mai des decât în mod obișnuit pentru a evita eventualele probleme cauzate de căldura excesivă.
- Nu lăsa animalele nesupravegheate în preajma piscinii. Nu le lăsa să bea din piscină, dintr-un ocean sau dintr-un lac, care pot avea bacterii periculoase.
- Evită suprafețele fierbinți, cum ar fi asfaltul, care pot provoca arsuri pe lăbuțele animalelor.
- Nu ieși la plimbare, la alergat sau în drumeție cu un câine la cele mai fierbinți ore ale zilei. Experții recomandă limitarea plimbărilor doar dimineața devreme sau seara, când este mai răcoare. Poți verifica pavajul cu mâna pentru a vedea dacă este suportabil pentru animale. Încearcă să îți ții animăluțul pe cât se poate pe iarbă și asigură-te că poate sta la umbră și că are la dispoziție niște apă rece cât timp stă pe afară.
- Și animalele sunt susceptibile la arsuri solare, însă riscul este mai mare pentru cele fără păr sau blană, cu păr sau blană albe sau subțiri sau cu nas și pleoape deschise la culoare. Există loțiuni de protecție solară speciale, însă este important să o folosești pe cea potrivită pentru animăluțul tău.
- Fii atent și la purici, căpușe și alte insecte, care sunt mai active și mai numeroase vara și pot reprezenta un real pericol pentru animale.
- Chiar dacă nu îți mai poți scoate câinele la plimbare atât de des, îl poți menține activ și în casă prin diverse jocuri.
Animalele pot suferi și ele, la fel ca oamenii, atacuri din cauza căldurii. Câinii cu nas sau bot scurt, cum ar fi boxerul sau bulldogul, sunt cei mai expuși acestui risc, alături de animalele supraponderale, cele cu blană extrem de groasă sau orice animal cu probleme ale căilor respiratorii.
Câteva dintre simptomele unui atac de căldură la animalele de companie sunt:
- Gâfâit greu și stare de agitație, chiar și atunci când stau întinși
- Nuanță de roșu închis a gingiilor și limbii
- Puls ridicat
- Inabilitate de a se ridica în picioare
- Vomitat sau diaree
Dacă suspectezi că animăluțul tău are un astfel de atac, verifică-i temperatura în zona rectului. Dacă aceasta depășește 41°C, încearcă să răcorești animalul, cea mai ușoară cale de a face asta fiind cu un furtun de apă. Poți, de asemenea, să le pui o pungă cu gheață sau un prosop umed pe cap, ceafă sau piept, sau chiar să le lași să lingă cuburi de gheață. Te poți opri atunci când temperatura ajunge la 39°C. După aceea, du-ți animalul la veterinar cât de repede posibil, deoarece atacurile de căldură pot afecta sever unele organe.