O vorbă din popor spune că nimic nu este gratuit, totul se plătește. Situația este similară și în cazul banilor „gratis” accesați de Primăria Brașov pentru derularea unor proiecte europene. Potrivit contractului de finanțare, din valoarea investiției de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, doar 45% au fost cheltuielile eligibile și reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 55% este cofinanțarea din partea municipalității de la bugetul local, la care se adaugă 17% cheltuieli neeligibile estimate de municipalitate.
Printre cheltuielile conexe, plătite cu fonduri de la bugetul local, sunt și contractele de supervizare și consultanță, obligatorii pentru astfel de investiții. Astfel, după ce în luna mai a fost încheiat un contract în valoare de 250.000 de lei cu o firmă care să dea „CTC-ul” pe lucrări, acum, a fost semnat un nou contract pentru serviciile de consultanță în vederea implementării celei de-a doua etape a proiectului finanțat prin Programul Dezvoltare Durabilă. Acest nou contract are o valoare de 130.600 lei fără TVA, respectiv 155.414 lei cu TVA și se va derula până la final de an, în conformitate cu datele de pe portalul de licitații publice.
Cheltuiala conexă cu valoarea cea mai mare aferentă acestui proiect este însă drumul de legătură, care va asigura accesul și spre viitorul centru de aport voluntar proiectat în zonă. În acest caz, doar cheltuielile de expropriere se cifrează la 3,12 milioane de lei, însă nu au fost aprobate deocamdată de către Consiliul Local. Pentru drum a fost semnat însă în aprilie contractul de proiectare, în valoare de aproape 300.000 de lei.
Potrivit datelor Primăriei, punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș. Câmpul de fotovoltaice ce va fi amenajat în Stupini va asigura totodată, și energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).
2 comentarii
Mare gradina domnului… bineinteles ca nimic nu e gratis dar si 10% daca reusesti sa reduci din cost tot e un lucru important, nu mai zic de 40%!
Sa reduci amortizarea investitiei de la 10 ani la 4 ani tot e lucru mare! Da-i doamne romanului minte de antreprenor…
Din pacate asta e viata cu fondurile nerambursabile. Am fost si eu in situatia asta: asigurari obligatorii, taxe, cheltuieli cu dobanzi, notariale, consultanti si multe altele.. dar asta nu inseamna ca nu merita, daca ai oportunitatea sa iti reduci chiar si cu o mica parte investitia alternativa care e? Sa platesti pret intreg din buzunar?
După cum se vede autorul articolului este pomanagiu și mai mult nu înțelege. Muieți ıs posmagii?