
Săptămâna trecută s-a stins din viață primul primar al Brașovului de după Revoluția din decembrie 1989, Cornel Sălăjan. Acesta a avut un mandat scurt, din decembrie 1989 până în august 1990, însă în acest timp a pus bazele dezvoltării orașului după căderea comunismului.
Născut la 13 septembrie 1938 în Brașov, Cornel Sălăjan a fost al treilea copil din cei patru ai familiei. În 1962, a absolvit cursurile Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic Brașov, secția de Automobile și Tractoare, urmând ca apoi să lucreze ca profesor universitar în cadrul aceleiași instituții. În anul 1974 a susținut teza de doctorat, iar pe parcursul carierei sale a elaborat 5 cursuri universitare și 120 de lucrări științifice, în domeniul motoarelor, echipamentelor și tehnicilor de diagnosticare a automobilelor. În același timp, a realizat, în calitate de conducător de proiect, 8 instalații de încercări de tip industrial, destinate întreprinderilor de profil din țară. În paralel, a avut și calitatea de expert tehnic judiciar, autorizat de Ministerul Justiției în domeniul autovehiculelor, funcție deținută până în 2010. În 1990, Cornel Sălăjan a devenit membru fondator al SIAR (Societatea Inginerilor de Automobile din România), iar din 1993 a fost membru SAE (Society of Automotive Engineering).
Cât despre viața sa personală, Cornel Sălăjan s-a căsătorit în 1962 și a avut o fată, pe nume Codruța.
Profesorul Cornel Sălăjan este cetățean de onoare al municipiului Brașov pentru contribuția adusă la instaurarea valorilor democratice în administrația orașului după Revoluția din 1989, când a fost nunit primar de către Consiliul Municipal provizoriu al Brașovului.
„Prin decesul distinsului profesor universitar dr. ing. Cornel Sălăjan, școala brașoveană de autovehicule și motoare pierde un dascăl desăvârșit și un specialist recunoscut, implicat în dezvoltarea industriei brașovene de autovehicule”, se menționează în necrologul acestuia.
Lui Cornel Sălăjan i-au urmat încă trei primari delegați până în 1992, când s-a decis ca primarii Brașovului să fie aleși de către cetățenii cu drept de vot ai orașului, la fiecare patru ani.