Pepenele roșu este preferatul multora pe timpul verii datorită gustului dulce și efectului hidratant, însă puțini cunosc efectele pozitive ale acestuia asupra organismului. Chiar și cercetătorii se declară surprinși de beneficiile pepenelui. „Fructele sunt întotdeauna parte a unei diete sănătoase. Dar combinația de nutrienți a pepenelui îl face special”, a spus Tim Allerton, cercetător postdoctoral la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington al Universității de Stat Louisiana din Baton Rouge.
În primul rând, pepenele roșu este o sursă bogată de minerale precum potasiu și magneziu, dar și de vitaminele C și A, toate acestea pentru doar 46,5 calorii pe o porție de o cană de pulpă. Ce este, totuși, special la pepene este concentrația sa de anumiți antioxidanți, ce reglează radicalii liberi dăunători celulelor din organism. „Corpul nostru are propriul său sistem antioxidant, dar este util să primim un impuls din dietă. Iar pepenele roșu este o sursă bună de acești antioxidanți”, a spus Allerton.
Printre acești antioxidanți se numără și licopenul, care nu doar conferă pepenului culoarea roșie, ci și acționează ca antiinflamator, fiind asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral. Acesta este cel mai abundent în produsele din roșii gătite, dar nivelurile de licopen din pepenele roșu sunt cu aproximativ 40% mai mari decât cele din roșiile crude, precizează G4Food.ro.
Pepenele roșu este, de asemenea, bogat într-un aminoacid numit citrulină, care este legată de producția de oxid nitric, important pentru sănătatea vaselor de sânge. Mai multe studii sugerează că citrulina din pepenele roșu ar putea reduce tensiunea arterială, deși aceste efecte au fost observate la persoanele care au consumat echivalentul a mai mult de un kilogram de pepene roșu pe zi timp de șase săptămâni, ceea ce înseamnă exagerat de mult.
Cum să testezi eficient calitatea pepenilor
Pentru a alege un pepene bine copt, experții spun că trebuie să căutăm o pată de nuanța galben-crem în locul unde pepenele s-a așezat pe pământ. Dacă pata pare mai mult albă decât galbenă, atunci pepenele poate să nu fie complet copt, scrie G4Food.ro. Greutatea este, de asemenea, un semn al calității – cu cât este mai greu, cu atât este mai bun.
Cât despre obiceiul multora de a lovi pepenii pentru a le distinge calitatea, majoritatea experților sunt de acord că este o metodă neîntemeiată.