În perioada 26 iunie – 2 iulie s-a desfășurat a XVI-a ediție a „Taberei de vară pentru cercetași”, având ca obiective promovarea valorilor Armatei României și ale NATO în rândul elevilor din clasele a VI-a și a VII-a, dezvoltarea și valorificarea calităților fizice, a spiritului de competiție și a celui de echipă ale tinerilor participanți. Vânătorii de Munte din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” le-au fost mentori și i-au sprijinit.
La tabără au participat 30 de tineri din toată țara, iar ediția din acest an a fost dedicată exclusiv copiilor proveniți din medii sociale defavorizate, cu rezultate foarte bune la învățătură. Astfel, majoritatea locurilor au fost ocupate de copii selecţionaţi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, iar restul au fost ocupate de copii ai militarilor căzuți sau răniți în teatrele de operații ori în misiuni interne și de copii proveniți din rândul categoriilor de populație cu o situație materială dificilă selecționați cu sprijinul Asociației de Caritate din Armata României „CAMARAZII”.
Un cercetaș adevărat e disciplinat și perseverent
Tabăra a început în forță, încă din primele două zile copiii învățând cum să se cațere pe o stâncă artificială și cum să supraviețuiască în condiții de izolare. În a treia zi, copiii au condus ATV-uri, au învățat să se orienteze în spațiu doar cu busola, fără Google Maps, cum să facă focul, dar și cum să salute și să se prezinte. „Un cercetaș adevărat e disciplinat și perseverent, așa că „drepți!”, „în careu adunarea!”, „la stânga!” nu mai au secrete pentru noi, dar din când în când ne place și „pe loc repaus!””, au scris organizatorii pe Facebook.
În a patra zi, cercetașii au avut parte de distracție și activități educative la Dino Parc Râșnov. S-au oprit, de asemenea, la Monumentul eroilor din Primul Război Mondial de pe DN73A Predeal – Râșnov pentru a aduce un omagiu ostașilor căzuți în luptele din jurul Predealului în anul 1916.
Tabăra a continuat în a cincea zi cu o drumeție până la Dihamul militar. Cercetașii au învățat cum să filtreze apa și cum să monteze un cort, apoi ziua s-a încheiat cu un foc de tabără. În a șasea zi, ei au participat la un atelier despre acordarea primului ajutor, pentru ca apoi să se picteze pe față și să ia parte la diverse jocuri. De asemenea, fiecare dimineață a început cu nelipsitele exerciții de înviorare.
Ieri, în ultima zi de tabără, cercetașii au ajuns la Cheile Râșnoavei, unde au învățat de la vânătorii de munte tehnicile de cățărare, iar astăzi s-au despărțit, însă au format prietenii ce cu siguranță vor dura mult după încheierea taberei.
Un medic a fost alături de cercetași la tot pasul
Evident, pe parcursul celor șase zile pline de activități, copiii au avut nevoie din când în când de îngrijiri medicale, micile accidente fiind inevitabile. De toate juliturile, zgârieturile și „mă doare burtica” s-a ocupat căpitanul Alexandru Coserea, medic rezident la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov, care este deja la a doua participare la tabără.
Activitatea a fost organizată de Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția informare și relații publice, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Asociația de Caritate din Armata României „CAMARAZII”, fiind sprijinită de Statul Major al Forțelor Terestre.
Sursa: Facebook @ Tabăra de vară pentru cercetași