
Proiectul Insert ArtHub Urban este o inițiativă ambițioasă ce își propune să revitalizeze spațiile publice, prin stimularea coeziunii sociale și prin activități cultural-artistice în piațetele din Centrul Vechi al orașului. Coordonat de KunSTadt Art Events Management și finanțat din bugetul Municipiului Brașov, proiectul urmărește să implice companii și artiști locali, precum și comunitatea brașoveană, făcând din aceste spații, puncte de întâlnire și expresie artistică.
Scopul principal al Insert ArtHub Urban este de a transforma piațetele din Centrul Vechi al Brașovului printr-o serie de evenimente multidisciplinare. Acestea vor include spectacole de dans, ateliere de artă, expoziții și activități interactive, menite să aducă oamenii împreună și să încurajeze participarea comunității la viața culturală a orașului. „Prin acest proiect ne propunem să aducem arta mai aproape de comunitate şi să oferim locuitorilor Brașovului experiențe culturale de calitate în spațiul public. Suntem bucuroși că am reușit să strângem în jurul acestui proiect atât de mulți parteneri dornici să se implice”, a declarat Mara Oprișiu, manager de proiect şi preşedintele Asociaţiei Culturale KunSTadt.
Se caută fotografii cu piațetele din Centrul Istoric
Astăzi a fost lansat și un apel pentru contribuții fotografice ce vor alcătui un catalog online, o amprentă vizuală a spiritului vibrant al Brașovului. Organizatorii caută fotografii digitale sau printate care surprind esența piațetelor Sf. Ioan, Brassai, Hirscher și Richter, fațadele clădirilor istorice și dinamica străzilor din Centrul Vechi, imagini care să reflecte diversitatea și bogăția culturală a orașului nostru.
Spectacol de dans în Piața Sf. Ioan, vinerea aceasta
Proiectul va debuta vineri, 5 iulie, cu un eveniment inedit în Piața Sf. Ioan. Sub coordonarea coregrafei Anamaria Guguian, un grup de dansatori locali și voluntari vor oferi un flashmob de dans contemporan, menit să capteze atenția și să inspire trecătorii. „Performance-ul pe care îl vom prezenta vineri în Piața Sf. Ioan își propune să creeze un moment foarte uman, poetic, emoționant. O să creăm, așa, un univers în care lucrăm cu diferite simțuri, simțul vizual, auditiv. Vrem să implicăm publicul în mișcare, vedem dacă ne iese sau nu, pentru că în improvizația stradală nu știi niciodată ce se întâmplă. […] I-am spus „Dans suspans”, un moment în care în viețile noastre foarte pline ne oprim și tragem aer în piept, rămânem așa un pic în suspans și trăim, așa, preaplinul vieții pur și simplu, dincolo de tot ce avem în cap, și cumva vrem să ne adresăm și corpului și poate și sufletului privitorilor. Sperăm să putem vedea ceea ce ar putea fi dincolo de ceea ce este Piața Sf. Ioan”, a declarat Anamaria Guguian.
Insert ArtHub Urban va continua cu o serie de evenimente programate pe tot parcursul verii și la începutul toamnei, cu participarea unor artiști, asociații de voluntari și de elevi. Printre evenimente se numără:
• iunie și iulie 2024: Ateliere de dezvoltare a unui concept de treasure hunt
• 1 iulie: Lansare apel catalog digital fotografii ale rezidenților cu piațetele din Centrul Istoric al Brașovului
• 5 iulie 2024: Flashmob în Piața Sf. Ioan
• 27 iulie 2024: Expoziție de fotografie tribut și jam-session acustic în Piața Brassai
• 25 august 2024: Două spectacole de teatru și trei jocuri pentru copii și familii în Piața Hirscher
• 27 septembrie 2024: Concurs de talente pentru adolescenți în Piața Paul Richter
Despre expoziția fotografică, Mara Oprișiu a declarat: „Practic, acești elevi de la Școala Populară de Artă care sunt de la tineri până la seniori, coordonați de Corina Drăgan, lucrează deja, sunt în teren și sub îndrumarea ei vor crea aceste fotografii, din care vor fi selectate 10, maximum 12 și ulterior vor fi expuse în Piața Brassai”. Organizarea, însă, s-a dovedit a fi dificilă până acum. „Încercăm să obținem o autorizație de ocupare a domeniului pentru 2 săptămâni. Din păcate, anul acesta se pare că pentru operatorii culturali este foarte greu să obțină orice fel de autorizație din partea Consiliului Local. Aș folosi ocazia asta să dau un îndemn autorităților finanțatoare, pe lângă banii pe care ni-i acordă, să ne acorde și niște facilități și o comunicare mult mai facilă cu departamentele tehnice”, a mărturisit Mara Oprișiu.
Un treasure hunt pentru a descoperi și înțelege mai ușor istoria orașului
Cât despre ideea de treasure hunt, Andreea Bărgăoanu de la Sewa Experiences a spus: „Îmi place urbanismul, ce vedem când mergem pe stradă, la ce ne uităm, adică mie îmi place foarte mult să admir clădirile. Și cumva am plecat de la chestia asta: cum să facem oamenii, rezidenții, dar și turiștii, elevii, studenții de toate vârstele, cum să admire mai mult locurile? Pentru că avem un oraș super bogat. Și ne-am gândit, ok, hai să punem cumva istoria Brașovului pe primul loc și să facem istoria mult mai ușor de înțeles pentru toată lumea, și pentru localnici, și pentru turiști. Am zis, hai să simplificăm totul și să punem asta într-un joc în care va fi un traseu pe unde vor merge oamenii și, datorită aplicației, ei vor vedea părți din istorie, dar vor putea și să caute indicii să urmeze traseul și să rămână cu ceva la sfârșit”. Pe parcursul jocului, participanții vor putea interacționa cu localnici și cu afaceri locale pentru a desluși indiciile.
Parteneri și proiectele lor de revitalizare urbană. Este Centrul Istoric demodat pentru elevii care vin aici zilnic?
Unul dintre partenerii proiectului este Asociația „Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov” (ABMEE). Mariana Țînțărean, manager de proiect la ABMEE, a vorbit despre câteva proiecte ale agenției, printre care ghiduri despre ocuparea domeniului public de către terase, reguli legate de aspectul mobilierului urban, dar și iluminatul arhitectural din Centrul Istoric. „Câteva cifre care ne-au dus la a lua inițiativă și a implementa aceste activități în Centrul Istoric: avem 5022 de elevi și studenți în Centrul Istoric, iar numărul acesta cumva depășește numărul rezidenților. Deci elevii și studenții care vin în Centrul Istoric sunt o resursă foarte importantă și un public țintă super important. […] Avem 3000 de locuri la terasă în Centrul Istoric, versus 200 de locuri pe băncile publice. Și avem zero amenajări care să se adreseze în mod direct elevilor și studenților, pentru că acum mobilierul urban din Centrul Istoric nu este neapărat cel mai îmbietor pentru acest grup țintă”, a spus ea.
Pe același subiect, Mara Oprișoiu a adăugat: „Elevii din centru, un grup țintă al Centrului Istoric, sunt tinerii care vin la școli, petrec foarte multe ore aici în centru și în același timp nu sunt atâtea resurse pentru ei ca să-și ocupe timpul respectiv”.
Kristina Creoșteanu, de la Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și Fundația Monumentelor Istorice, propune o atenție mai mare asupra intereselor tinerilor. „Puneți întrebarea „Ce ar vrea să facă? În ce s-ar implica? Ce le-ar plăcea?”. Că nu le place la toți să se ocupe de zugrăveli și de dărâmături. Poate le-ar plăcea să contribuie la muzeul virtual, că o să refacem muzeul virtual în Bastionul Postăvarilor total, exact așa cum a fost, dar bineînțeles, cu tehnologia zilelor noastre. Deci, întrebați-i pe tinerii din program, pentru că voi ați adus tineri în program, cum ar vrea să se implice în viața orașului. Deci, când abordăm tineri în program, ei trebuie să simtă că efectiv se implică în ceva”, a spus ea.
Cât despre proiectele asociației și ale fundației din care face parte, a declarat: „Avem un singur regulament în lucru, și anume proiectul de regulament pentru cazarea în regim hotelier, pentru că există legislație și nu există respect față de proprietarii care stau în Centrul Istoric. Nu există respect nici din partea comercianților, nici din partea autorităților la nivelul pe care îl așteptăm. Și atunci propunem un regulament pe care o să-l înaintăm Consiliului Local pentru a reglementa această situație. Nu înseamnă interziceri, amendări și așa, ci un sistem de funcționare care să asigure locuirea în bune condiții în Centrul Istoric, nu deșertificarea lui prin turism. […] Vrem să facem prin Fundația Monumentelor Istorice reparare, reabilitare la 3 spații publice: strada Alecu Russo, George Coșbuc – a început acum pavajul, dar există proiect pentru mobilier urban, astfel încât să fie accesibil pentru familii, copii, elevi – și mai avem Strada Sforii care, după cum știți, e tragedia vieții noastre de 2 ani, și ar mai fi aleea de lângă Facultatea de Medicină, pasajul între Bălcescu și Castelului”.
Mara Oprișiu și-ar dori ca aproximativ 5000 de brașoveni să participe la proiect, fie fizic, fie online. „Ne dorim foarte mult ca brașovenii să simtă că orașul le aparține, că vizitatorii au șansa să ajungă să-i cunoască în autenticitatea lor și de aceea activitățile sunt gândite în așa fel încât să conecteze rezidenții cu afacerile și cu turiștii pe mai multe niveluri”, a mai spus ea.
Proiectul este finanțat din bugetul Municipiului Brașov cu suma nerambursabilă de 69.330 lei, prin sesiunea 2024 a Concursului Local de proiecte culturale. Costul total al proiectului este de 83.400 lei.
Pentru mai multe informații despre proiect și calendarul complet al evenimentelor, puteți vizita site-ul http://kunstadt.ro/ sau urmări proiectul pe Facebook și Instagram.