Comisia Europeană a publicat miercuri raportul ei de convergenţă, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro, a scris News.ro. Documentul a scos la iveală rezultate mixte, astfel că niciunul dintre cele șase state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.
Această analiză a Comisiei Europene se bazează pe anumite criterii, precum stabilitatea prețurilor, a cursului de schimb valutar, finanțele publice și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Conform CE, toate statele au înregistrat progrese, însă niciuna nu a atins standardele necesare pentru adoptarea monedei euro.
Criteriile numite de CE au fost îndeplinite de cele șase state astfel:
- Stabilitatea prețurilor: criteriu îndeplinit de Suedia
- Cursul de schimb valutar: criteriu îndeplinit de Bulgaria
- Finanțele publice: criteriu îndeplinit de Bulgaria și Suedia, iar Cehia este de așteptat să-l îndeplinească
- Convergența ratelor dobânzilor pe termen lung: criteriu îndeplinit de Bulgaria, Cehia și Suedia
Care este situația României
România, pe de altă parte, nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii. Prin prisma evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică şi la îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea şi convergenţa economică, CE consideră că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, scrie News.ro.
Aceste rapoarte sunt efectuate o dată la doi ani sau la cererea unui stat care se consideră pregătit să intre în zona euro. Ultima țară care a reușit acest lucru și a adoptat moneda euro a fost Croația în 2023.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepţia monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetăţenilor (59%) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53%) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor şi pentru ei înşişi (56%). 57% dintre respondenţi sprijină introducerea monedei euro în ţara lor.