Consiliul Judeţean Braşov a obținut o finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM 2014 – 2020), pentru realizarea documentaţiilor tehnice aferente implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţ. De altfel, este în curs de finalizare documentaţia pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027 pentru realizarea lucrărilor, iar în vederea accesării finanțării, consilierii județeni au aprobat în ședința ordinară de astăzi indicatorii tehnico-economici pentru întreg proiectul.
Față de luna aprilie a anului trecut, când valoarea totală a SMID era de 792.526.684 lei, cu tot cu TVA, acum, potrivit deciziei autorității județene, investiția s-a majorat cu suma de 278.340.488 lei ajungând la un total de 1.070.867.172 lei.
Problema identificării unui teren pentru realizarea unei staţii de sortare şi transfer – în cadrul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) – unde deşeurile din zona municipiului Braşov să fie selectate și reciclate, astfel încât la groapă să ajungă o cantitate cât mai mică de deşeuri, a fost într-un final rezolvată anul trecut. Această „fabrică de gunoi” ar urma să fie amplasată pe teritoriul comunei Măieruș și după cum au precizat reprezentanții CJ Brașov, locația este izolată, pe un teren care nu era utilizat. Acest lucru în contextul în care soluția inițială de amenaja o astfel de funcțiune în comuna Prejmer a fost vehement criticată, s-a ajuns la conflicte și inclusiv la procese.
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor urmează a fi implementat de Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” . De altfel, ADI ISO Mediu Brașov a apelat la un consultant de specialitate pentru a găsi cele mai bune soluții privind gestionarea deșeurilor în județul Brașov până în momentul în care va deveni operațional Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).