
Sursa foto: Facebook @ Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov
Muzeul Județean de Istorie Brașov a dat startul înscrierilor la ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2024. În cadrul festivalului, tinerii vor putea concura pentru premii în bani și pentru afișarea lucrărilor în cadrul expozițiilor publice.
Concurs de benzi desenate pentru adolescenți
Tematica principală a competiției este „Legende istorice”. Un prim concurs îi include pe tinerii artiști de benzi desenate pasionați de istorie cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Ei trebuie să deseneze cel puțin o planșă de benzi desenate având tema „Legende istorice” și apoi să trimită o fotografie cu aceasta, alături de numele întreg, vârsta și numărul de telefon, la adresa salonbdbrasov@gmail.com până la 26 iulie. Pentru cei ce se regăsesc în pană de idei, organizatorii evenimentului oferă niște potențiale surse de inspirație: „Legendele au însoțit istoria Lumii, de la apariția istoriei scrise până în prezent! Olimp, Troia, Lupoaica cu Romulus și Remus, cavaleri medievali, regi și regine, domnitori, sultani, haiduci, eroi din Războiul de Independență sau Războaiele Mondiale sunt doar câteva subiecte care vă pot inspira…”.
Un juriu format din artiști de bandă desenată va juriza lucrările, iar participanții selectați de juriu vor trebui să retrimită planșa scanată la o rezoluție de minimum 300 dpi, care va putea fi apoi văzută de publicul larg la expoziția din cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2024.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate:
Premiul I în valoare de 500 lei.
Premiul II în valoare de 400 lei.
Premiul III în valoare de 300 lei.
3 mențiuni în valoare de 100 lei fiecare.
Artiștii mai mari nu sunt, însă, uitați
Se lansează un concurs și pentru creatorii de benzi desenate cu vârsta peste 18 ani. Doritorii trebuie să realizeze o bandă desenată între 2 și 8 pagini, având ca temă o legendă istorică, pe care să o trimită scanată la o rezoluție de minimum 300 dpi la aceeași adresă de email menționată mai sus, până la 26 iulie. Lucrările pot fi în engleză, franceză sau română.
Un juriu format din 3 specialiști (artiști, istorici, scenariști) va selecta lucrările care vor fi expuse în expoziție, cele care vor fi publicate în catalog și va desemna cei 6 câștigători, care vor fi anunțați pe 1 august. Cei 6 câștigători vor fi invitați să participe la festival în perioada 15-18 august, având toate cheltuielile suportate de organizatori, și vor primi câte un premiu în valoare de 1500 lei brut fiecare.
În aplicație, concurenților li se cere să menționeze sursa de documentare pentru lucrare, precum și să scrie o scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.). În procesul desemnării celor 6 câștigători, vor fi luate în calcul calitatea graficii, a scenariului și a lucrării finale (grafică, compoziție, scenariu).
Muzeul Județean de Istorie și benzile desenate istorice
Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, inițiat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a reușit să devină cel mai important eveniment dedicat benzilor desenate istorice din România, prin rezultatele obținute: 26 de expoziții de benzi desenate în 14 orașe din România, prima expoziție muzeală de benzi desenate organizată în România (a fost dedicată maestrului Puiu Manu), expoziția dedicată Centenarului Gopo, 6 cataloage de benzi desenate, 170 de lucrări de benzi desenate istorice noi, realizate pentru festival, și 77 de artiști participanți.
De asemenea, Muzeul Județean de Istorie Brașov a coordonat singurul proiect european dedicat benzilor desenate istorice, finanțat prin programul Europa Creativa în perioada 2021-2023, și a realizat cea mai importantă expoziție dedicată benzilor desenate din Balcani, prezentată la Muzeul Benzilor Desenate din Bruxelles, Muzeul Național de Istorie a Albaniei – Tirana, Biblioteca Națională a României, Centrul Cultural Leskovac, Salonul de artă Veles, Centrul expozițional al Uniunii Artiștilor din Bulgaria – Sofia.