Țânțarul este o insectă extrem de enervantă, în special în nopțile toride de vară. Bâzâitul și pișcăturile crează disconfort maxim, dincolo de bolile pe care țânțarii le pot transmite oamenilor. Printre bolile transmise prin înțepăturile țânțarilor se află malaria, o afecțiune la care 40% din populația lumii este sensibilă. Tot prin înțepăturile țânțarilor se transmite și Febra Dengue, boală ce se manifestă mai ales în zonele tropicale. După 12 zile de incubație, se manifestă prin febra mare, dureri articulare și petele roșiatice pe piele.
Există câteva plantele care alungă țânțarii, astfel că plasarea acestora pe balcoane sau în jurul casei poate ajuta la ținerea insectelor la distanță.
- Levănțică. Levănțica emană un miros plăcut pentru oameni, dar respingător pentru țânțari. Plantează levănțică în grădină sau în ghiveci și poziționează-le în jurul locuinței tale. Poți planta lavandă în grădină sau poți folosi ulei de lavandă pentru a pulveriza în jurul casei tale.
- Menta. Menta este o altă plantă care poate ține țânțarii la distanță. Poți planta menta în grădină sau poți pune frunze de mentă proaspătă în interior pentru a alunga insectele.
- Busuioc. Busuiocul emite un miros plăcut și este cunoscut pentru proprietățile sale repelente împotriva țânțarilor. Plantează busuioc în grădină sau păstrează ghivecele cu busuioc în apropierea ușilor și ferestrelor.
- Rozmarin. Rozmarinul este cunoscut pentru proprietățile sale repelente împotriva țânțarilor. Plantează rozmarin în grădină sau păstrează ghivecele cu rozmarin în apropierea zonelor unde petreci timp în aer liber.
Iată alte câteva lucruri care vă pot ajuta în lupta cu țânțarii:
- Montează plase de țânțari la ferestre și uși pentru a împiedica intrarea insectelor în casă.
- Aplică produse repelente. Asigură-te că folosești produse adecvate vârstei și condițiilor de sănătate. Anumite uleiuri esențiale, cum ar fi cele de eucalipt, citronella, lavandă și lemongrass, pot fi folosite ca repelente naturale. Aplică-le diluate pe piele sau folosește difuzoare pentru a le dispersa în aer.
- Elimină apa stătătoare. Țânțarii se reproduc în apă stătătoare. Asigură-te că elimini orice sursă de apă din jurul casei tale, cum ar fi vasele de flori, jgheaburile înfundate, gălețile, piscinele neacoperite și orice alt container care poate aduna apă.
- Folosește lămpi UV și capcane electrice pentru a atrage și elimina țânțarii. De asemenea, utilizarea ventilatoarelor în zonele de relaxare poate ajuta la reducerea numărului de țânțari.