
Creșterea puterii de cumpărare stimulează cererea, iar climatul stabil din sectorul de creditare îi încurajează pe mulți să facă pasul final spre achiziție, dar, pe de altă parte, oferta rămâne punctul nevralgic al pieței, arată o analiză a platformei Imobiliare.ro, care concluzionează totuși că e un moment oportun pentru achiziții. Majorarea numărului de autorizații de construire emise pentru clădiri rezidențiale pe termen lung ar putea să amelioreze această problemă.
„Indicatorii pe care îi monitorizăm arată că traversăm o fereastră oportună pentru achiziții. Chiar dacă vedem în această perioadă creșteri de preț, trebuie să analizăm în perspectivă și în raport cu evoluția puterii de cumpărare și cu situația din celelalte țări din Uniunea Europeană. Astfel, puterea de cumpărare a românilor pe piața imobiliară a crescut față de perioada pre-pandemică, raportând venitului mediu la prețul mediu al apartamentelor. Dacă în 2019 un român avea nevoie în medie de venitul cumulat pe o perioadă de aproape 8 ani ca să cumpere un apartament, astăzi este nevoie de mai puțin de 7 ani. Locuințele sunt mai accesibile azi pentru români, chiar dacă prețurile cresc. Sfatul nostru pentru cei care au o nevoie de achiziție și au stabilitatea financiară, respectiv resursele necesare să o facă, este să treacă la acțiune: să compare oferte, să facă vizionări și să ia o decizie de achiziție”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Principalele tendințe identificate de Imobiliare.ro pe piața rezidențială din România.
- Puterea de cumpărare a românilor este în creștere. Un apartament este echivalentul a sub 7 ani de muncă.
Câștigul salarial mediu net a ajuns la nivel național, în luna aprilie, la 5.217 lei, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu perioada similară a anului trecut vedem o creștere cu circa 14%. Tot în luna aprilie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața din România a ajuns la 1.596 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Putem spune astfel că, într-o situație ideală în care își economisește integral câștigurile, un român ar putea să-și cumpere un apartament cu 2 camere în mai puțin de 7 ani.
În aprilie 2019, înainte de șocuri succesive precum pandemia COVID-19, declanșarea războiului din Ucraina și creșterea puternică a inflației, câștigul salarial mediu net abia depășea 3.000 de lei. Pentru a cumpăra o proprietate similară, un român avea nevoie atunci de aproape 8 ani, arată calculele Imobiliare.ro.
- Locuințele din România s-au scumpit 25%, media europeană se ridică la aproape 50%.
Prețurile locuințelor nu au avansat în România în același ritm în care au făcut-o în alte state din regiune.
Citiți mai multe detalii, pe economedia.ro.