Sursa foto: Facebook @ Răzvan Vasile
După cum vă informa BizBrașov în urmă cu câteva zile, mâine va avea loc la Brașov evenimentul ParentX, ce își propune să stabilească noi standarde în educația parentală și dezvoltarea copiilor, dar și deschidă noi orizonturi în relaționarea părinților cu copiii. PARENTX este o serie de conferințe fondată de Răzvan Vasile, care ne-a vorbit despre activitatea sa de-a lungul anilor și cum a ajuns să organizeze un astfel de eveniment.
Un software creat din iubire
Drumul lui spre succes a început încă de la vârsta de 17 ani, când, din dragostea pentru o fată, a învățat cum se folosește un calculator și cum se operează diverse sisteme de programare, astfel că a creat primul software din România în anii ’90. Invenția lui a fost, evident, inovativă pentru acea vreme, la foarte scurt timp după căderea comunismului. A câștigat un concurs, unde software-ul său a fost recunoscut și adoptat de mai multe companii, a ajuns într-o revistă și a fost contactat pentru o emisiune la postul PRO TV.
Succesul a venit, însă laolaltă cu nesiguranță. „La 19 ani am făcut o mulțime de bani – era și logic, fiind singurul din România – și tot la 19 ani am vrut să opresc afacerea. De ce? Pentru că eu m-am speriat. Când am văzut toți banii pe care i-am făcut, mulți la nivelul de atunci pentru mine, am zis că eu îmi doresc să fiu fericit. Bunica mea îmi spusese că bogații sunt nefericiți – o prostie. Mama îmi spusese că banul e ochiul dracului – altă limită. Astea sunt convingeri limitative”, dezvăluie acesrta.
Despre schimbările tehnologice, Răzvan ne-a dezvăluit că ar trebui să fim deschiși la ele. „Dintotdeauna oamenii s-au opus schimbării, văd și acum cu AI-ul, cu inteligența artificială, cât de mult se opun oamenii schimbării. Însă știi cum e? Tu trebuie să curgi cu viața. Viața este definită de schimbare, nu? (Dacă societatea se schimbă și tu te opui, nu curgi cu ea, tu vei deveni în scurt timp opusul tău, adică fără succes, cu ideologie, cu inerție, cu ignoranță. Nu poți să fii așa”, a spus el. Antreprenorul susține că există o parte pozitivă și una negativă în orice și că trebuie să învățăm să folosim tehnologiile în avantajul nostru. Aici, el dă un exemplu în care tehnologia poate deveni, totuși, periculoasă pentru copii: dacă aceștia petrec mai mult de două ore pe zi pe internet și pe rețelele sociale, în câțiva ani se va distruge o glandă a creierului care coordonează emoția, atenția și motivația. În cadrul academiei sale MBAKids, prima academie de MBA din România și din Europa, Răzvan Vasile îi învață pe copii să folosească internetul în mod productiv, pentru a învăța și a ajunge la succes.
Experiențe în Australia
Răzvan este, de asemenea, cetățean australian, acolo conducând companii globale și multinaționale din industria IT, în principal în industria cybersecurity și business software development. A ales Australia gândindu-se la ce ar fi bine pentru fetița sa, precum și datorită societății și a sistemelor mai dezvoltate de educație și de sănătate. Totuși, din cauza stresului, relațiilor sociale și dorului de familie, Răzvan Vasile a decis să se întoarcă în România, unde a declanșat o revoluție în domeniile educației și de parenting.
Programe inovative de mentoring pentru copii și părinți în România
Saltul său de la industria IT către coaching poate părea surprinzător, însă Răzvan ne-a dezvăluit că a avut această chemare de tânăr. „Eu am pornit de mic cu acel software al meu de contabilitate și mi-am dat seama de atunci câtă nevoie de ghidaj și de sprijin și de mentorat are nevoie un copil. Deci de aici am pornit, știind câtă nevoie am avut eu de mentorat și văzând în jurul meu câți copii cu potențial există și cât de limitați se cred ei”.
În cadrul programelor sale de mentorat, Răzvan Vasile se axează pe leadership, mentalitate, atitudine și inteligență emoțională. Consideră, de asemenea, că este important atât pentru copii, cât și pentru părinți să înțeleagă ce este empatia. „Chiar e important și pentru părinți să înțeleagă acest lucru, pentru că de obicei noi punem, ca părinți, frustrările și neîmplinirile noastre, le punem în spatele copiilor, nerespectându-le vocația lor, nefiind empatici cu ceea ce ei simt și ce talente au”.
Aceste valori se regăsesc în seria de conferințe PARENTX, al cărei nume înseamnă „părinte de nota 10” (X reprezentând cifra romană pentru numărul 10). Inițiativa a pornit alături de Marius Moga și Niculina Gheorghiță, de la următoarea idee: „Noi ca părinți avem pretenția ca ai noștri copii să fie de 10. Dar noi ca părinți suntem de 10? Că eu vreau să fii tu de 10, fata mea, dar eu sunt de 10 ca părinte sau ca tată? Nu prea. Mulți dintre noi suntem cam de 4. Da, și atunci hai să fim părinți de nota 10, pentru că un părinte de nota 10 devine o resursă a copilului împlinit”, a spus fondatorul programului.
Sursa foto: LinkedIn @ Răzvan Vasile
Provocările cu care se confruntă părinții și copiii în ziua de azi
Din punctul lui de vedere, cea mai mare provocare cu care se confruntă părinții în educația copiilor este faptul că sunt distrași și nu mai pot dedica suficient timp copiilor. De asemenea, insistența ca proprii copii să ia 10 pe linie nu este neapărat necesară, după spusele lui. „Dacă eu ca părinte aș ști că 85 % din joburile și afacerile anului 2030 nu există azi, n-aș mai țipa la copil, nu l-aș mai compara, nu l-aș mai eticheta, nu l-aș mai critica în halul în care fac astăzi pentru a lua o notă sau pentru a nu mă face de rușine. Altă poveste: „să nu mă faci de râs, să nu mă faci de rușine, tu ești de vină, uite câte fac eu pentru tine”. Pentru că nu ne ajută nici 10 la geografie, nici 10 la fizică în viitor. În viitor ne vor ajuta abilitățile digitale, financiare, abilitățile cognitive, ne vor ajuta abilitățile de self leadership slider și cele interpersonale, de comunicare, astea te ajută”.
Lipsa de încredere în sine, o mare problemă
Copiii, pe de altă parte, spune el, se confruntă cu o lipsă acută de încredere. „88 % dintre copii cred că nu sunt suficient de buni. Și de aici atâta nevoie de validare, atâta atenție către social media, atât de multă dependență de ecrane, de alcool, de jocuri, de toate, de droguri, de orice. Dar trebuie să învățăm că tot ce înseamnă dependență înseamnă, de fapt, o lipsă înăuntrul tău, pe care tu cauți să o umpli cu ceva din afara ta. Nu e cazul, toate răspunsurile se află înăuntrul tău deja”. Sistemul prezent elimină creativitatea și inițiativa copiilor, mai susține Răzvan Vasile. „Copiii se nasc creativi, așa sunt copiii din naștere. 98 % dintre copii sunt genii care se nasc și încet-încet ajung, când sunt adulți, să mai rămână 2 % genii, deci din 98 cu 2, ajungi 2 cu 98. Pentru că într-un fel sistemul acesta, dar bineînțeles tu poți să faci ce vrei, nimeni nu te obligă să fii un muncitor perfect. Tu poți să fii geniu dacă știi să te descoperi pe tine, dacă ai și susținerea de la părinți”. Astfel, programele sale de coaching au ca scop mărirea încrederii în sine pentru copii, precum și să învețe adulții să-și susțină și să-și încurajeze copiii să-și urmeze visurile.
Trebuie să dai energie doar gândurilor tale, nu ale altora
Anul trecut, Răzvan Vasile a câștigat premiul pentru „Personalitatea inspirațională a anului în educația tinerilor” și a mărturisit că, pentru a avea succes, sunt esențiale pasiunea, autenticitatea și energia. „Eu simt că este o misiune, partea aceasta de educație, și o fac cu foarte mare energie”, dezvăluie acesta. Pe parcursul carierei sale, antreprenorul a trecut prin numeroase momente grele, însă a spus că esențial pentru a trece peste ele este să ceri ajutor, să știi să primești critici, dar și să-ți stăpânești gândurile și emoțiile. „Noi avem 90.000 de gânduri în fiecare zi, dintre care 90 % negative. Dacă tu dai curs fiecărui gând negativ al tău, s-a terminat cu totul. Tu trebuie să știi să-ți alegi gândurile, trebuie să înțelegi că anumite gânduri nu sunt ale tale, sunt din tiparele care ți-au fost ție impregnate în minte. Trebuie să știi să dai energie doar gândurilor care te ajută să crești”, a spus el. În viitor, CEO-ul de succes vrea să dezvolte o platformă educațională mare, să extindă evenimentele de mentoring în mai multe orașe medii și mici, precum și să devină el o persoană din ce în ce mai bună.
„Cea mai mare greșeală a unui părinte este să-l protejeze la infinit pe copil”
Fondatorul PARENTX are și un mesaj pentru toți părinții: „Urmăriți-le vocația [copiilor], sprijiniți-i să-și urmărească vocația, talentul și pasiunea, ce le place lor. Cea mai mare greșeală pe care o face un părinte nu e că îl critică, nu e că îl bate pe copil, nu e că țipă la el, că îl etichetează și că pune presiune. Cea mai mare greșeală a unui părinte este să-l protejeze la infinit pe copil. Tu nu poți să fii, așa, un tanc în fața copilului, să dai la o parte toate obstacolele, pentru că atunci el nu mai este adaptat pentru o viață reală. Orice pietricică care îi apare pe drum îl va face să se împiedice. (…) Problemele sunt sursa puterii noastre. Doar problemele și căderile și greșelile sunt lecții și cei mai buni profesori pe care noi îi putem avea. Dacă tu privezi copilul de așa ceva, atunci tu îl privezi de adevărata școală. (…) Și bineînțeles, sfaturile standard: spuneți copilului „te iubesc”, spuneți copilului „îmi pare rău”, învățați-l autenticitatea, învățați-l să se iubească pe el, pentru că dacă tu nu te iubești pe tine, nu poți iubi pe nimeni altcineva”.
În final, a mai transmis părinților să se pună pe primul loc, să scape de „emoțiile de gen rușine, vină, durere, frică, apatie”, să fie mai prezenți și conștienți de ceea ce fac și simt și să se oprească din a-i judeca pe alții. „Nu mai lua nimic personal; oprește-te din a face presupuneri eronate, pentru că 98% e otravă, sunt false, chestiuni false pe care tu le crezi despre alții; fii impecabil cu ceea ce vorbești; și când faci ceva, fă maxim ceea ce poți”.
Părinții interesați de noile standarde în educația parentală și dezvoltarea copiilor, pot participa la PARENTX mâine, la ora 16:00, la Hotel Kronwell. Biletele sunt disponibile pe site-ul BLT.ro.
Sursa foto: Facebook @ Răzvan Vasile