
Prețurile pentru cacao au crescut de trei ori pe parcursul ultimului an, ceea ce a generat probleme pentru producătorii de bomboane și alte companii alimentare care folosesc ingredientul pentru a face ciocolată.
Prețul standard pentru cacao a fost pentru mulți ani în jur de 2.500 de dolari pe tonă, însă recent, recoltele mai slabe din cauza secetei din Africa au declanșat creșterea cotației mărfii în ultimele luni. Astfel, în aprilie, cacaoa a atins un preț maxim istoric de peste 11.000 de dolari pe tonă. Preţurile au scăzut uşor de atunci, dar acestea sunt încă cu mult peste ceea ce companiile alimentare sunt obişnuite să plătească, relatează News.ro.
O soluție implementată de unii producători pentru a stabiliza costurile este să pună în compoziție mai puțină ciocolată, pe care o compensează cu mai multe creme sau compoziții din fructe, arahide sau biscuiți.
Numele mari din industria producătoare de dulciuri – Hershey, producătorul M&M’s; Mars; Ferrero, proprietarul Kinder şi Mondelez, compania mamă a Cadbury – sunt momentan protejate de costurile mai mari pentru cacao, deoarece au încheiat contracte pe termen lung care îngheață prețurile pentru mărfuri cheie, astfel câștigând puțin timp pentru a se confrunta cu evenimente ca acesta. Este așteptat, însă, ca în 2025 să plătească și aceste companii mai mult pentru cacao.
Brașovul a marcat începutul producției de ciocolată în Transilvania
Brașovul deține o istorie lungă în producția de ciocolată, aici fiind ridicată în 1899, acum 125 de ani, prima fabrică de ciocolată din Transilvania, numită atunci Hess, în anii comunismului Dezrobirea, apoi Cibo și în final Kraft Foods Romania. Aici se producea ciocolata Poiana, care a devenit lider de piață în 2005, cu peste 25 de sortimente. În 2009, însă, producția la Brașov s-a oprit și a fost mutată în Bulgaria.
Deși astăzi nu se mai produce ciocolată ca pe vremuri la Brașov, există numeroase magazine artizanale care oferă o gamă largă de sortimente, printre cele mai cunoscute fiind Luado Chocolate, Leonidas sau Livstory Craft Chocolate, mult apreciate la nivel local. Rămâne de văzut cum se vor adapta acestea la creșterea prețurilor pentru cacao. În țară, unele ciocolaterii au creat deja sortimente în care au înlocuit o parte din pudra și untul de cacao cu creme, biscuți și fructe.
Așadar, vom găsi în continuare ciocolată „pură” la rafturi, doar că în cantități mai mici.