
În această primăvară, a fost atribuit contractul de proiectare pentru întocmirea documentațiilor tehnice de avizare a lucrărilor în vederea reabilitării palatului administrativ al Brașovului în care funcționează Consiliul Judeţean și Prefectura Braşov.
Reabilitarea și consolidarea clădirii a fost ținută pe loc timp de mai mulți ani tocmai de problema birocratică în ceea ce privește dreptul de administrare. Imobilul a trecut oficial în proprietatea CJ Brașov printr-o hotărâre de Guvern emisă în martie 2023.
În vederea avizării proiectului, CJ Brașov a reluat și procedurile urbanistice, Primăria Brașov emițând un nou certificat de urbanism prin care sunt stabilite condițiile derulării lucrărilor.
Palatul Administrativ, fostul Palat de Justiţie construit între anii 1900-1902, este o construcţie emblematică pentru oraşul nostru, cu o arhitectură impresionantă, o clădire de patrimoniu care în următorii ani va fi refăcută în totalitate de către administraţia judeţeană, urmând să fie reabilitată şi eficientizată energetic.
Imobilul este format dintr-un corp de clădire cu subsol, parter, trei etaje şi pod nemansardat, având o suprafață construită la sol de 2.461 mp și o suprafață desfășurată de 10.641 mp.
Ce lucrări sunt proiectate
În auditul energetic realizat pentru Palatului Administrativ în anul 2022 sunt prezentate două soluții de intervenții care conduc la reducerea cu 50% a consumului de energie pentru încălzirea clădirii şi, implicit, la modificarea încadrării imobilului din clasa energetică D, în clasa energetică B.
Proiectantul trebuie să ţină cont de faptul că prin auditul energetic se propune instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea apei calde menajere și a unui sistem fotovoltaic pentru asigurarea energiei electrice, iar eventualele consolidări ale acoperișului vor trebui făcute în aşa fel încât să permită susținerea celor două sisteme.
Proiectul va ţine seama de necesitatea realizării unei rampe de acces în clădire și la etajele superioare, necesară persoanelor cu dizabilităţi locomotorii şi va studia posibilitatea montării a două lifturi interioare. În funcţie de spațiile clădirii, firma prestatoare va face propuneri pentru eventuale compartimentări.
Proiectul va include reparații la tencuieli, zugrăveli în spaţiile interioare – birouri, săli de conferințe, holuri şi casa scării, refacerea faţadelor, recondiționarea sau înlocuirea pardoselilor, modernizarea grupurilor sanitare, montarea de tavane casetate cu iluminat încorporat, vopsirea tâmplăriei de lemn etc.. De asemenea, sunt propuse reparații la instalațiile sanitare (conducte și obiecte sanitare), electrice (înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat tip LED, întrerupătoare, prize) și a celor de curenți slabi.