
Pentru brașovenii iubitori de turism balnear, Lacul Ursu din centrul stațiunii Sovata, județul Mureș, este destinația ideală vara aceasta. Fiind situat la aproape trei ore distanță de Brașov, Lacul Ursu nu doar că este înconjurat de peisajele pitorești ale Munților Gurghiului, dar este recunoscut și drept cel mai mare lac helioterm din lume, adică se încălzește de la soare. Denumirea sa provine de la forma neobișnuită a suprafeței lacului, asemănătoare cu o piele întinsă de urs.
Proprietăți fizice unice
Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur și simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura, scrie Brasovromania.net. Începând cu luna iunie, straturile din lac se omogenizează, iar apa ajunge la 33-34 de grade Celsius, pentru ca apoi, din august, temperatura apei să scadă treptat, când încep nopțile răcoroase.
Lacul se remarcă printr-un conținut impresionant de sare heliotermică, oferind astfel turiștilor senzația de plutire, motiv pentru care este adeseori comparat cu Marea Moartă. Concentrația sării este de aproximativ 100 g/l, dar crește semnificativ în profunzime, ceea ce transformă lacul într-o adevărată oază terapeutică. Lacul este situat pe un munte de sare, pe care, în mod neobișnuit, s-a dezvoltat o vegetație bogată, datorită solului vulcanic depus în timp.
Pe lângă caracteristicile sale helioterme, Lacul Ursu oferă și un nămol bogat în proprietăți terapeutice. Acest nămol reglează aciditatea pielii, are efect antiseptic, cicatrizant și purificator. Turiștii care vizitează lacul au ocazia să se bucure de tratamente naturale, într-un cadru spectaculos de frumos, potrivit Brasovromania.net.
Se știe exact la ce oră s-a format lacul
Lacul Ursu este, de asemenea, singurul din lume căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Cercetările efectuate de istoricul Jozsa Andras au dezvăluit faptul că Lacul Ursu s-a format pe data de 27 mai 1875, la ora 11 fix, în urma prăbușirii unei exploatări de sare. „La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, spune Jozsa Andras.
Astfel, lacul deține trei recorduri mondiale: lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată și singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.
Cât costă biletul de intrare
Lacul este frecventat de cei cu afecțiuni reumatice, endocrinologice și cardiovasculare, dar și de turiști care pur și simplu vor să se bucure de o zi la ștrand. Scăldatul este permis, însă, doar în anumite perioade ale zilei și numai într-o parte a lacului, iar băile nu trebuie să depășească 20-30 de minute pentru adulți și 10-15 minute pentru copii.
Ștrandul este deschis zilnic între orele 10 și 18, cu pauză de înot între orele 13 și 15. Biletul de intrare costă 45 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copii și pensionari.
Un comentariu
45 lei și 35 de lei?! Sa stai la soare și să faci baie. Iar între 13 și 15…..încerci disperat să ți găsești un loc la umbra. Ar trebui crescute cele două preturi….Sunt inca jos….