
Cu ocazia Zilei Eroilor, Prefectura și Garnizoana Brașov organizează mâine o ceremonie militară și religioasă, ce se va desfășura în Piața Unirii, începând cu ora 12:00.
La eveniment vor participa prefectul județului Brașov, președintele Consiliului Județean, primarul municipiului Brașov, comandantul Garnizoanei Brașov, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județul Brașov, precum și cadre militare în rezervă și în retragere.
Ceremonia va începe cu întâmpinarea prefectului județului, apoi va continua cu salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și oficierea serviciului religios. Se vor depune coroane și jerbe de flori, iar la final va avea loc defilarea detașamentului de militari, la monumentul soldatului necunoscut din Piața Unirii. Coroane și jerbe de flori se vor depune și la Cimitirul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 (ora 13:30), Monumentul Eroilor Bartolomeu (ora 14:00) și Cimitirul Militar Șprenghi (ora 14:30).
Și școlile se vor implica în diverse activități de Ziua Eroilor. Ministerul Educației a transmis luni o notă către inspectoratele școlare, prin care școlile sunt obligate să organizeze programe dedicate sărbătorii timp de trei zile, între 11 și 13 iunie.
Hotărârea de Guvern nr.599/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 7 iunie. Din anexa HG: “Ministerul Educaţiei organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naționale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu autoritățile administrației publice locale: lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război și cu specialiști de istorie militară, recomandând totodată și participarea tinerilor elevi/studenți la ceremoniile oficiale de comemorare desfășurate în Capitală și în țară”.
„În data de 13 iunie 2024 – Ziua Eroilor, la ora 12, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere”, mai scrie în Anexa HG.
Ziua Eroilor nu are o dată fixă, ci este sărbătorită în fiecare an, încă de la 1920, în ziua de Înălțare, la 40 de zile după Paște. Sărbătoarea este un prilej de comemorare a celor ce și-au dat viața în timp ce serveau în forțele armate.