În timpul sezonului cald, riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare este mai ridicat, astfel că trebuie să avem grijă la cum și unde păstrăm alimentele după ce le cumpărăm. În acest sens, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis câteva recomandări pentru această perioadă.
În primul rând, consumatorii ar trebui să se asigure că produsele cumpărate provin doar din spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Cel mai important, însă, este ca alimentele de origine animală să fie introduse la frigider cât mai repede posibil după cumpărare. Astfel, carnea congelată trebuie păstrată la o temperatură cât mai scăzută, preferabil sub -12 °C, în timp ce carnea refrigerată, lactatele și ouăle trebuie ținute la o temperatură de preferință între 0 și 4°C. De asemenea, se recomandă ambalarea separată a alimentelor și menținerea lor doar în decursul perioadei de valabilitate, iar produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate pentru a fi preparate sau consumate ulterior.
De asemenea, potrivit ANSVSA, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor se va asigura că agenţii economici vor respecta câteva reguli, precum evitarea comercializării de produse alimentare alterate sau din spații având condiții necorespunzătoare, verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală confiscarea mărfurilor care nu respectă regulile în vigoare.