Guvernul a decis majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar brut și a sumei neimpozitate din acesta de la 200 la 300 de lei, de la 1 iulie. Așadar, o treime dintre angajații din România vor avea o creștere netă a veniturilor cu 284 de lei, începând de luna viitoare. Această majorare a fost decisă de premierul Marcel Ciolacu după discuții avute cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor și reprezintă un pas important pentru introducerea salariului minim european.
Astfel, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, echilibrându-se diferența dintre salariul minim și salariul mediu, care a ajuns în valoare netă la peste 1.000 de euro lunar, scrie Stiripesurse.ro. „Astfel facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ce înseamnă salariul minim european
Introducerea salariului minim european înseamnă introducerea unei formule de calcul pe baza căreia se va decide valoarea salariului minim, precizează Stiripesurse.ro. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați, iar la nivel orientativ va fi 50% din câștigul mediu. Acest lucru va aduce multiple beneficii pentru economia României, precum: reducerea inegalității salariale, creșterea veniturilor, stimularea consumului intern și creșterea puterii de cumpărare.
În ultimii 8 ani, salariul minim a crescut de aproape 3 ori, mai scrie Stiripesurse.ro. Dacă în 2016 salariul minim era de 1.250 de lei, din 2017, salariul minim a ajuns la 1.450 de lei și a crescut constant, ajungând la 3.300 de lei. Dacă ultima majorare a fost de 10%, acum guvernul a decis o majorare a salariului minim cu peste 12%.