Postul intermitent a luat cu asalt lumea sănătății, promițând nu doar pierderea în greutate, ci și un mai bun control al zahărului din sânge. În timp ce mulți încă „se țin” de cele trei mese tradiționale pe zi, cercetările emergente subliniază importanța momentului mesei, alături de conținutul acesteia. Astfel, când mâncați ar putea conta la fel de mult ca ceea ce mâncați. Într-o societate în care fiecare minut contează, uneori cel mai bun moment pentru a mânca este doar cel care se potrivește cu programul dumneavoastră – dar dacă încercați să slăbiți, un nou studiu sugerează că există un anumit moment al zilei care ar putea să vă saboteze obiectivele, conform publicației The Healthy.
„Bătrânii” înțelepți ne spuneau că nu petrecerile de la orele târzii din noapte sunt cele care adaugă kilograme, ci gustările de după aceea. Noile cercetări par să susțină acest lucru. Un studiu care va fi publicat în ediția din iunie 2024 a revistei The Journal of Nutrition, Health, and Aging de către experți în nutriție de la Universitatea Ewha Womans din Seul, Coreea, a urmărit să vadă cum ar putea influența momentul mesei și somnul creșterea în greutate în timp.
Mâncatul și somnul, au teoretizat cercetătorii, sunt două lucruri pe care oamenii le controlează într-o anumită măsură și care afectează ritmul circadian. În timp ce s-a demonstrat că o odihnă suficientă resetează organismul, repară celulele și promovează echilibrul hormonal și al metabolismului, cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva contrariul ar fi adevărat dacă indivizii mănâncă exact la ora la care ar trebui să doarmă.
„Factorii societății moderne, cum ar fi orele de lucru prelungite, munca în ture de noapte și utilizarea omniprezentă a dispozitivelor electronice, au facilitat mâncatul până târziu în noapte și privarea de somn, exacerbând astfel dezalinierea circadiană și riscurile de sănătate asociate acesteia”, au declarat cercetătorii. Dezalinierea circadiană „apare atunci când ceasul intern natural al organismului este perturbat, adesea din cauza unor obiceiuri precum trezitul și mâncatul târziu în noapte”, au explicat aceștia.
Pentru a explora, ei au adunat informații dintr-un studiu coreean de amploare și au inclus 9.474 de adulți, cu o vârstă medie de 54 de ani. Studiul a inclus statistici detaliate privind frecvența și momentul meselor și proporția de calorii consumate la fiecare masă. De asemenea, a urmărit durata somnului și a comparat-o cu creșterea în greutate.
Trei ani și jumătate mai târziu, puțin sub 10% dintre participanți au dezvoltat obezitate. Rezultatele au adus vești proaste pentru cei care iau gustări târzii în timpul nopții. Astfel, cei care au mâncat după ora 21:00 au prezentat o probabilitate cu 20% mai mare de a deveni obezi, mai ales dacă au consumat seara o mare parte din caloriile lor pentru ziua respectivă. Gustările nocturne târzii i-au afectat mai mult pe bărbați, rezultând o creștere cu 34% a probabilității de a deveni obezi.